Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Hosszú alagúton kell átkelnie a bátor vállalkozónak

Hosszú alagúton kell átkelnie a bátor vállalkozónak

Egyiptom új piramist enged át a látogatóknak a Kairótól 30 kilométerre délre fekvő Dahsúrban – írja a Világszám.

A  4600 éves építmény egy tört falú piramis, belsejében két kamra van. Magassága 101 méter, a kamráihoz egy 79 méter hosszú alagúton kell átkelnie a bátor vállalkozónak. A történészek szerint van egy párja is, a város északi részén.

Mindkettőt Sznofru fáraónak emelték, aki az óegyiptomi negyedik dinasztia alapítója volt.

A most megnyitott déli piramison keresztül egy mellékpiramisba is eljuthatnak a látogatók, ami a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

Szombaton Haled Ahmed Elanani műemlékvédelmi miniszter és Mosztafa Vaziri, a Régészeti Tanács főtitkára mutatta be az 1965 óta lezárt piramist a sajtónak és a nagyköveteknek. A régészeti miniszter azt is bejelentette, hogy az áprilisban lezárult ásatások során értékes leleteket tártak fel: fa, kő és anyag szarkofágok kerültek elő, halotti álarcokra és kőfejtő szerszámokra bukkantak a régészek, melyek tovább gazdagítják Egyiptom történelmi örökségét.

A dahsúri piramismező idegenforgalmát fellendítheti az új piramis megnyitása, illetve az a 60 méter hosszú 4000 éves fal is, mely szintén az ásatások során került elő.

Az elsődleges turistacélpontok persze továbbra is a gízai piramisok, melyekhez közel 15 millió turista látogat el minden évben.

F. Nóra