Húsvét után nyitnak a sulik!?

Rovat

Megosztás

A jelenlegi, iskolákat érintő szigorítások a tavaszi szünet végéig, vagyis április 7-ig, húsvétot követő szerdáig érvényesek. Mit terveznek, mikor nyithatnak a sulik?

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelő államtitkár az InfoRádió Aréna műsorában beszélt arról, hogyan módosult a középiskolai felvételik menetrendje, és mikor és hogyan tervezik az iskolákat újranyitni.

„A cél az, hogy minél előbb véget érhessenek az oktatásban is a korlátozások.”

A jelenlegi tervek szerint április 7-én indulna újra a tantermi oktatás az általános iskolákban, illetve térhetnének vissza a kisebb gyermekek az óvodákba. „Ez a jóslás kategóriája, de úgy készülünk, hogy húsvét után nyissunk – mondta Maruzsa Zoltán, hozzátéve, ha a járványhelyzet indokolja, akkor ezen az időponton tolni fognak.

Hogyan zajlik a középiskolai felvételi és a beiratkozás?

A járványhelyzet ellenére megtartották a középfokú felvételiket, ami március 19-el zárult le. Március 22-én teszik közzé az intézmények a felvételi jegyzékeket, és utána március 25-ig lehet még módosítani az adatlapokat, ennek megfelelően történik meg az újrarangsorolás.

„Utána már hamar látszik, hogy kit hová vesznek fel, de április végére lesznek meg a végleges felvételi eredmények” – mondta az államtitkár, de hozzátette, aki lemaradt, annak május 10-től elindul a pótjelentkezés.

Április 15-16 között lesz a beiratkozás az általános iskolákba. Tavaly szinte automatikus volt a felvétel, most annyi a kedvezmény, hogy nem kell személyesen megjelenni a szülőnek, hanem elektronikusan is intézhetik a beíratást, és az eredeti dokumentumokat ráérnek szeptemberben leadni. Óvodai beiratkozás is lehetséges elektronikusan.

Mi lesz a középiskolákkal?

Ezekben november eleje óta digitális tanrendben dolgoznak, de az államtitkár azt reméli, hogy náluk is minél hamarabb vissza lehet állni a jelenléti oktatásra. Úgy fogalmazott, hogy három hét vagy egy hónap múlva olyan kedvező helyzet lehet, hogy mindenki visszatérhet, de előfordulhat, hogy ütemezett visszatérés lesz az oktatási intézményekbe. Vagyis, még semmi biztosat nem tudnak mondani.

Beszélt arról is, hogy ellentétben a tavaly tavaszi korlátozásokkal, ezúttal nincsenek kitiltva a diákok és a pedagógusok az iskolákból. „Jelenleg nincs tiltás, ha szükséges egyes tanulók behívása, akkor ez nem lehetetlen, a pedagógusok is oktathatnak az iskolai épületből. Az érettségire készülőknek szervezhető kiscsoportos felkészítők, ezzel élnek is az intézmények” – mondta.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta