Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Idegen kutya mászott a kertünkbe!

Idegen kutya mászott a kertünkbe!

Mit tehetsz a „nem kívánt” állatokkal?

Egyik reggel hangos nyávogásra ébredtem. Egy korábban sosem látott kismacska állt a házunk előtt, aki nem várta meg, hogy beinvitáljuk: bekúszott a kapu alatti résen, és pár percen belül birtokba vette az udvart. Kényelembe helyezve magát nyúlt el a teraszon, és további nyávogásokkal jelezte, hogy némi finomsággal a bendőjében érezné száz százalékosan otthon magát. Mi, akik így is macskatöbbletnek örülhettünk, kétségbeesetten néztünk össze: mit kezdünk most plusz egy fővel?

catt

Új családtag – bal kézről

Persze egy új jövevény kopogtatására nem lehet felkészülni, pedig bárki kerülhet hasonló helyzetbe. Ha nem is tarthatod meg a kisállatot, gondoskodnod kell róla, míg nálatok van. Ki tudja, mióta nem látott táplálékot.  De mivel, ha nincs otthon macskatáp, adódik a kérdés. Maszló Zsuzsa, a Gyömrői Árvácskák Állatotthon alapítója elmondta, mi a teendő ebben a helyzetben.

– A kidobott cica mindent megeszik,legyen az házi koszt,főtt éttel vagy tej. Bár utóbbival vigyázni kell,mert nem minden macska bírja. Van, amelyik hasmenést kap tőle,mert nem tudja megemészteni. Megfelelő még a rizs, főtt krumpli, levesfélék, tészta is. (Az én macskáim például imádják a túrós-tejfölös tésztát és a húslevest kis hússal is.) Húst is kaphat, leginkább csirkehúst,de csont nélkül. A szárnyasok combcsontja üreges,harapásnál szilánkosra törhet, lenyelve kárt tehet az állat belében, amitől az elpusztulhat– tudtam meg Zsuzsától.

A mi potyamacskánk bendője sem maradt üres, azonban ezzel nem oldódott meg helyzete. Gazdát kellett keresni neki, a lehető leghamarabb.

cat

Elveszett cica keresi gazdáját!

– Sajnos a macskákat még annyira se becsülik az emberek, mint a kutyákat; nem költenek az ivartalanításra. Felesleges kiadásnak tartják, azt hiszik,hogy majd elajándékozzák,vagy beteszik egy menhelyre a szaporulatot. De ha a kutyákkal tele vannak a menhelyek, macskákkal háromszoros a zsúfoltság. Menhelyen tehát képtelenség őket elhelyezni. Marad a hirdetés, saját erőből gazdit keresni vagy megtartani az állatot – folytatja Zsuzsa. Szerinte az ivartalanításban rejlik a titok nyitja. Ideje lenne, ha az emberek rájönnének, milyen fontos is ez. Igaz, sokaknak ez nagy kiadást jelentene, viszont ezzel tizedére csökkenne a kidobott állatok száma, kicsit fellélegezhetnének a menhelyek, mert csökkenne a túlzsúfoltság is, és kevesebb állathalál lenne a gyepmestereknél.

Mi nem vártuk meg, míg valaki becsönget a kismacskáért: anyukám a hóna alá kapta, és végigjárta vele a szomszédos utcákat. Ahol beengedték, azt a választ kapta: „Sajnos nem a miénk.”. Én ezzel párhuzamosan posztoltam egy, a cicáról készített fotót, reménykedve, hátha felismeri benne valaki elvesztett kedvencét.  Bár egy korábbi cikkemben arról írtam, a Facebookos gazdikeresés  nem mindig vezet eredményhez, ha hozzánk betévedt, idegen állat a tét, mindenképpen meg kell próbálni, hiszen 50% az esély, hogy hazavárják.

ctt

Valaki lohol mögöttem!

Úgy látszik, a mi családunk bevonzza az állatokat, mivel pár éve egy kutya követett hazáig. Akkor is hasonlóan megijedtünk, Zsuzsának azonban erre az égető kérdésre is van válasza.

– A kutyával más a helyzet, mint egy macskával. Ha a házunk előtt találunk egy kutyát az utcán, első, hogy elvisszük állatorvoshoz, kihívjuk a gyepmestert,vagy bevisszük az állatmenhelyre. Ezeken a helyeken van chip leolvasó, s meg tudják nézni,van-e az állatban. Ha igen, az országos nyilvántartásban utánanéznek a tulajdonosnak (ez a Datanet regisztrációs rendszer), és felhívják a gazdát, aki vagy jelentkezik a kutyáért, vagy nem. Ha látták, hogy kitették a kutyát egy autóból, szintén meg kell nézetni a chipet,mert némely ember buta, és azt hiszi, így megszabadult a kutyától, de ha van chip benne, kimutatható az, aki kidobta. Menhelyre bevinni szintén nem egyszerű a túlzsúfoltság miatt. Gyepmesteri telepre leadni kegyetlenség. Az majd minden esetben egyenlő a kutya halálával. Érdemes beengedni –  ha lehet –,  enni,inni adni neki, és lefotózni. A fotót majd minden állatmenhely elfogadja, és kiteszi közvetített segítségkérés címen. A megtaláló is hirdetheti. Nem egyszerű gond ez, és nincs rá igazán megoldás.

dog

A macska maradni akar

Természetesen mindkét esetben megesett a szívem az állatokon, és legszívesebben megtartottam volna mindkettőt, de a szüleim nem egyeztek ebbe bele. Ez nem jelenti azt, hogy mondj le a hozzátok betért kutyáról vagy macskáról. Ha ügyes vagy, meg tudod majd puhítani a családodat.

– A gyerek megkérheti a szülőket, hogy látogassanak meg egy menhelyet,ahol simogathat,sétáltathat egy kiválasztott kedvencet. Hátha így a szülők látják, hogy ez a mennyire nagy öröm neki. Még az is megeshet, hogy nekik is megtetszik valamelyik. De a kamasz ígéretet is tehet, hogy ő fogja gondozni, sétáltatni az állatot, azonban  akkor ezt be is kell tartani. Továbbá  beígérheti valamelyik tantárgyból a jegyjavítást érte. Lehet a fiatal először egy kiválasztott kutya virtuális örökbefogadója is,ami azt jelenti, hogy nem viszi haza, csak kijár hozzá. Ha ezt bevállalják a szülők, és nekik kell a gyereküket hozni-vinni,előbb vagy utóbb megunják, és beleegyeznek,hogy inkább vigyék haza. Addigra ők is jobban megismerik, s talán megszeretik – ajánlja Zsuzsa az olvasóknak. És ha sikerrel jár az akció, már csak arra kell ügyelni, nehogy a te kiskedvenced legyen a következő, akinek a neten gazdát keresnek vadidegenek. – Egy cicát, ha új gazdihoz kerül – és mi minden esetben el is mondjuk –, nem szabad kiengedni legalább egy hétig. De leginkább addig, amíg a macska nem mozog a lakásban fesztelenül, nem hallgat a gazdira, vagy elbújik. Ha ilyen cicát kiengednek a szabadba, nem biztos, hogy vissza is megy, hisz még ismeretlenek neki az illatok, a hely ismerete. A macska nem tudja, hogy amikor új helyre kerül, az az új otthona, meg kell ismernie.

szobacicák

S vajon mi lett a cikk elején bemutatott történet vége? Nálunk maradt a kismacska, avagy sem? Körülbelül két napja élvezte vendégszeretetünket, amikor megszólalt a csöngő. Egy hölgy volt a szomszédos utcából, azon lakók egyike, akiket anyukám nem talált otthon.

– A kismacskánkért jöttem. Láttam a Facebookon a fotóját – kezdte, mi pedig alig mertünk hinni a fülünknek. Nagy volt az öröm, hogy a cica megtalálta gazdáját, igaz, kicsit azért sajnáltuk is, hogy elhagy minket. Dehát nem örökre jött, csak nyaralt egyet. Egy rövidke kiruccanás pedig az állatoknak is igazán jár.

Jó napot, bejöhetek?
Hozzátok már dobtak be kutyát vagy macskát?

Szerző: Fekete Fanni

Fotók: Weheartit