Így emlékezz az álmaidra!

Rovat

Megosztás

Az álmok nagyon ravasz jószágok. Az ember azt hiszi, hogy megkaparintotta őket, majd rá kell jönnie, hogy ez csak hiú ábránd volt. Hipp-hopp elillannak és már vége is. Vagy talán mégsem? Hogyan emlékezhetünk mégis az álmainkra?

Vannak, akik szinte állandóan álmodnak és vannak olyanok is akiket éppen az frusztrál, hogy szinte alig álmodnak vagy éppen nem emlékeznek a nagy részükre. Robert Stickgold, a Harvard Egyetem tudósa az alvást tanulmányozza egy ideje és kutatása alatt számos érdekes dologra jött rá.

Azok, akik nem alszanak olyan mélyen és gyakran felébrednek az éjszaka közepén, elmondhatják magukról, hogy jobban emlékeznek az álmaikra.

Azok számára, akik gyorsan elalszanak, végigalusszák az éjszakát, majd frissen ébrednek, erre lehet egy megoldás Stickgold szerint, ha lefekvés előtt megisznak 3 pohár vizet. Igen, ennek az lesz az eredménye, hogy ők is felébrednek az éjszaka közepén, mert ki kell menniük a mosdóba. Ezzel felébresztik magukat és megszakítják az alvást. Valljuk be, ez nem túl kényelmes módja az emlékezésnek.

dreaming

Itt egy másik. Stickgold azt javasolja, hogy szinte szuggeráljuk önmagunkat: lefekvés előtt háromszor ismételjük el

“Emlékezni fogok arra, mit álmodtam!”

Amikor fekszünk az ágyban és alváshoz készülődünk az az agynak egyfajta felkészülési fázis. Ilyenkor “üzenhetünk” neki. Ezen kívül tartsunk noteszt és tollat az éjjeli szekrényen, hogy amint felébredtünk azonnal le tudjuk jegyezni az álmokat mielőtt azok elsüllyednének a tudatunkban. Ébredés közben még lebegjünk kicsit álom és ébrenlét határán, ne siessünk felébredni. Feküdjünk pár percig. Ez az a pont, ahol könnyen elbukhatunk. Játsszuk vissza az álmot, kapaszkodjunk bele, jegyezzük meg, mielőtt agyunk belelendül és az előttünk álló napra kezd koncentrálni!

Képek: psytreasure, giphy

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta