Így fejleszd a metakommunikációd!

Rovat

Megosztás

Mindig igyekszel őszinte lenni, mégis úgy érzed, hogy nem ér el az üzenet a címzetthez? Ennek oka sokféle lehet, például az, hogy a másik nem ért a metakommunikáció nyelvén. Te mennyire vagy érzékeny a non-verbális jelzésekre? Ne csak a szavakra, a testbeszédre is figyelj!

Hányszor, meg hányszor hallani azt a vádlón kétségbeesett mondatot, hogy “Nem is figyelsz rám!” vagy “Meg se hallod, amit mondok!”. Ez főleg a párok esetében igaz, ami azért is fura, mert azt hihetnénk két, egymás iránt nyitott, szerető ember a másik legapróbb rezdüléseiből is ért. Sokszor nem így van. Pedig valójában folyamatosan kommunikálunk egymással, sőt képtelenek vagyunk nem kommunikálni, így csak dekódolni kell a jeleket.

Egy egyszerű példa a mindennapi életből: megkérdezed a másikat hogy van, a sablon válasz az, hogy jól. Egy szerelmes pár esetében ez több puszta udvariassági kérdésnél, amin szó nélkül át is léphetünk, de ha nem vigyázunk, komoly konfliktus kirobbantó oka lehet. Ha valaki azt mondja jól van, de közben szomorúan sóhajt hozzá, a másikon múlik tudja-e ezt dekódolni. Nyilvánvalóan a valódi válasz az, hogy nem nem vagyok jól, szörnyű napom volt, kérlek ölelj meg és szeretgess kicsit. Ha a nonverbális jelzést figyelmen kívül hagyják, az meg nem értettséghez, sértettséghez, a kommunikáció félrecsúszásához vezethet.

Ezért fontos a metakommunikáció vagyis az olyan non-verbális jelzések felismerése és értelmezése, mint amilyen a hangszín, gesztusok, testbeszéd stb. Ezek megerősítik a kimondott tartalmak jelentését vagy éppen teljesen átírják azokat.

A metakommunikáció értelmezésének elsajátítása azt jelenti, hogy tényleg odafigyelsz a másikra, törődsz vele, ez pedig a valódi intimitás és bizalom sziklaszilárd alapja egy kapcsolatban.

Mit kell tenned:

1. Figyelj és tanulj!

Eltérő kommunikációs eszköztárral rendelkezünk. Nem biztos, hogy ami neked evidens azt a másik is ugyanúgy fejezi ki. Ha úgy érzed, nem érti, te hogy érted, állj meg és fejtsd ki mire gondoltál.

2. Légy pozitív!

Ne gondold, hogy a másik nem szeret, nem érdekli amit mondani akarsz. Ha van egy kis kommunikációs zűr köztetek, az még nem határozza meg az egész kapcsolat minőségét is.

3. Lassíts!

Ha két ember közt félreértés alakul ki, a felek egyre idegesebbek lesznek, ilyenkor hajlamosak, kapkodni, hadarni, átgondolatlanul kommunikálni. Vegyél egy nagy levegőt, lassíts és ismételd el, amit szeretnél.

4. Érdeklődj!

Ez nem egy vita vagy veszekedés, figyelmesnek lenni, türelmesen magyarázni előbbre visz és közben te is tanulsz valamit a helyes kommunikációról.

5. Ne légy negatív!

Beismerni azt, hogy nem érted, mit is szeretne valójában a másik már fél siker. Engedd, hogy felnyissa a szemed kérj segítséget és lépjetek tovább együtt!

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta