Így kezeld a vitákat Karácsonykor

Rovat

Megosztás

Vidám beszélgetések az asztal körül, családi társasozás, boldog együttlét – sokaknak ezt jelentik az ünnepek az év végén. Másoknak inkább rémálomhoz hasonlít ez az időszak. Az állandó veszekedésekből az idősebbek segíthetnek ki – állítja a psychologytoday.com.

Máshogy viszonyulnak az időhöz az öregebbek, mint a fiatalok. Ennek egész egyszerűen mennyiségi oka van. Mivel kevesebb áll rendelkezésükre, nem akarják hülyeségekre, veszekedésekre, negatív feelingre pazarolni. Ezért mesterien tudják azokat rendszabályozni és főleg a fájdalmasakat minimalizálni. Kellemes baráti társaságban, beszélgetve, szórakozva próbálják halmozni a pozitív benyomásokat. A cél érdekében négy módszert használnak.

xmas2

Kerülik a negatív érzelmekkel társított szituációkat. Ez persze nem feltétlenül működik a kötelező családi összejöveteleken. De ha igyekszünk megszabadulni a veszekedéseket kirobbantó körülményektől, akkor ez egy jó taktika.

A másikat provokálva, vitázva vele, könnyen elmérgesedhet egy kellemesen induló beszélgetés. Éppen ezért az idősebbek már nem próbálják meg minden áron hangoztatni, illetve erőszakosan érvényesíteni saját akaratukat, véleményüket. Ők sokkal inkább konfliktuskerülőek.

xmas3

A jó dolgokra figyelnek a rosszak helyett. Még egy borzalmasan nehéz helyzetben is képesek vagyunk irányítani a fókuszt. Az idősebbek sokkal jobban összpontosítanak egy szituáció pozitív, vagy semleges aspektusaira a fiatalokhoz képest.

Ezzel hozható összefüggésbe a negatív dolgok átértelmezése. Tehát, ha mondjuk az áhított tablet helyett egy uncsi pulóvert kapsz Karácsonyra, veszekedés helyett lásd meg benne a lehetőséget. Átalakíthatod, vagyis kreatívkodhatsz. Esetleg visszaviheted és egy igazán kedvedre valót választhatsz. Ez a módszer még a vad vitákban is működhet, amikor a partner nézeteinek nem a rossz, hanem a jó oldalát domborítod ki.

Így kezeld a vitákat Karácsonykor
Nálatok vannak viták Karácsonykor?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,227RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta