Így működik Stephen Hawking hangja

Rovat

Megosztás

Stephen Hawkingról mindenki hallott már, még az is tudja ki ő, akit egyébként cseppet sem érdekel a tudományos világ. Ő az a 73 éves, tolószékes zseni, akinek hála tudjuk, hogy léteznek fekete lyukak, viszont az időutazás nem lehetséges. Hawking a Mindenség elméletét próbálja megalkotni úgy, hogy a részecskefizikát és Einstein gravitációs elméleteit próbálja meg egyesíteni. Ha ez sikerülne, az emberiség megérthetné, hogyan működik a világegyetem.

Stephen Hawking

Miért van robot hangja?

Stephen Hawkingnál 21 éves korában egy úgynevezett Lou Gehrig-kórt diagnosztizáltak, ami miatt később elvesztette mozgás-és beszédkészségét, valamint egy későbbi gégemetszés miatt hangját is. A gép-hang, amelyet már több filmben és sorozatban hallhattunk, ezért van. A működése pedig hasonló ahhoz, amikor a gépedre vagy a telefonodra beírsz egy szöveget, majd az eszköz felolvassa azt.

A tudós már több mint két évtizede használja ugyanazt a beszédszintetizátort, de a mára kissé elavult gépezet helyett, most kifejlesztettek számára egy újat. Az új szoftver már egy-egy szó betűinek mindössze 20%-ából kitalálja, melyik az a szó, amire Hawking professzor gondolhat, így lényegesen gyorsabb lesz a kommunikációja.

Az okostelefonokban is működnek már hasonló programok, de a kifejezetten a professzor részére fejlesztett változat azért kicsit többet tud azoknál, ugyanis van benne egyfajta szándékfelismerő rész. Továbbá ugyanazt a hangot használja, ami az évek során már a professzor védjegyévé vált, és mindenki azonnal felismeri, ha hallja.

A professzor a NASA-nál járt súlytalanság szimuláción
A professzor a NASA-nál járt, súlytalanság szimuláción

Hawking professzornak egyébként betegsége ellenére is remek a humorérzéke, ha valaki megkérdezi tőle, hogy, „Ön Stephen Hawking?” , mindig azt szokta válaszolni, hogy „ Nem, de gyakran összekevernek vele.”

Volt már két felesége, vannak gyerekei, unokái, rengeteg könyvet írt már az elméleti fizikához nem annyira értő embereknek, de még gyerekeknek is, szerepelt a Star Trek egyik epizódjában, a the Big Bang Theory néhány részében, de több film is készült már róla. És még az Ice Bucket Challange-t sem hagyta ki.

http://www.youtube.com/watch?v=HZV_3n_fdQg

 

Fotók: slashgear.com, theguardian.com, pressenza.com,

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,661RajongóLike
179,599KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta