Így számítják a pontokat az írásbelin most, hogy nincs szóbeli

Rovat

Megosztás

A tavalyi érettségihez hasonlóan, idén sem lesz szóbeli része a vizsgáknak, pontosabban azoknak, melyeknek van írásbeli része, és persze az is számít, hogy sikerül-e a minimális követelményt teljesíteni azért, hogy meglegyen. Mutatjuk, hogyan számítják a pontokat!

Arról, hogy mit érdemes tudni az idén érettségizőknek ITT írtunk. Most vegyük sorra, mit is jelent a szóbelik elhagyása! A pontszámításnak megvan a maga módja, még akkor is, ha változik az érettségi vizsgák (általános) felépítése.

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

Szóbeli nélkül az írásbelin maximum 100 pontot szerezhettek – ellenben a hagyományos felépítéssel, ahol 150 pont lenne a maximum.

A szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotásra 50 pontot, a műértelmező szövegalkotásra 40 pontot, a helyesírásra és írásképre pedig 8+2 pontot kaphattok.

MATEK

Kimondhatjuk, hogy ezt a tantárgyat érinti a legkevésbé a szóbelik elhagyása, ugyanis matekból középszinten eddig is csak annak kellett szóbeliznie, akinek nem sikerült elérnie az írásbelin a 25 százalékot.

Matekból maximum 100 pont szerezhető: 30 pont az első feladatlappal és 70 pont a másodikkal.

TÖRTÉNELEM

Itt is maximum 100 pontot lehetett szerezni az írásbelin: a rövid feladatokkal és az esszékkel is 50-50 pontot lehet elérni.

ANGOL/NÉMET/IDEGEN NYELV

A nyelvi érettségin a maximálisan szerezhető pont 117 – ez azért is van, mert a szóbeli mindössze 33 pontot ért volna.

A 117 pont elosztása: 33 pont jár az olvasott szöveg értésre, 18 pont nyelvhelyességre, 33 pont a hallott szöveg értésre és további 33 pont az íráskészségre.

Idén is vannak olyanok, akik szóbelizhetnek! Van, aki önszántából (azok, akik például testnevelést választották), és vannak olyanok is, akik így javíthatnak/felhúzhatják a jegyüket, amennyiben nem érik el a minimális 25 százalékot az írásbelin, de a 12 százalékot igen.

Idén is minden érettségi teljes értékű lesz a szóbelik nélkül is – ez vonatkozik az idegen nyelvű vizsgákra is, így az adott érettségikért 2021-ben is jár majd a nyelvvizsga – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

Mindenkinek jó felkészülést kívánunk!

Főkép: MTI/Czeglédi Zsolt/2020 tavaszi érettségi

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta