Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Így védekezz az iskolai bántalmazás ellen!

Így védekezz az iskolai bántalmazás ellen!

Nincsen pontos magyar kifejezés arra, amikor az iskolában bántalmaznak valakit! Valószínűleg azért, mert a bántalmazásnak, szívatásnak, molesztálásnak, alázásnak, kicsinálásnak és erőszaknak sok fajtája van! Ezért különbözőképpen kell védekezni!

A bullying, vagyis az iskolai bántalmazás alapja, hogy néhányan kipécéznek maguknak, és rendszeresen zaklatanak, megalázó helyzetekbe hoznak, esetleg fizikálisan is bántalmaznak.

Tippek ahhoz, hogyan védekezz, ha zaklatnak!

1. Legyél közömbös!

Mi történik akkor, ha nem reagálsz sehogy sem arra, ha zaklatnak? Persze, ez nem könnyű! De érdemes kipróbálnod! A legtöbb hatalmaskodó gyerek éppen azért bánt másokat, hogy ezzel magára irányítsa a figyelmet, ha ez nem sikerül neki, mert “nem elég szaftos a műsor”, vajon akkor is tovább szekál vagy ütöget?

2. Ne tűrd el!

Jegyezd meg, nem kell eltűrnöd, hogy zaklassanak! Amikor virtuálisan küldözgetik a bántó üzeneteket, leveleket e-mailen vagy posztokat, amik ellened irányulnak, akkor ahelyett, hogy ezeken keseregsz és rosszul érzed magad, nyomd meg a gombot, hogy Törlés! facebookon pl. Jelentem! és így tovább!

3. Kérj segítséget!

Bár ez lenne a legalapvetőbb, sokan mégsem teszik meg. Legtöbbször azért, mert kényelmetlenül érzik magukat, pedig itt a bántalmazott az áldozat, akinek nincs mit szégyelnie! Ha a suliban kellemetlen helyzetbe hoznak, bántanak, legyen az szóbeli vagy fizikális, mondd el a szüleidnek, és egy tanárodnak – akár az igazgatónak is – akiben megbízol! Ne feledd, kérhetsz segítséget a Kék-Vonal-on és a HelpApp-on is!

4. Legyen hobbid!

Mindannyian mások vagyunk! Sajnos tény, hogy többségében azokból lesznek áldozatok, akik valamelyest kilógnak a sorból, legyen az hajszín, szemszín, magasság, testsúly, vagyis külső jellemzők vagy belső, például vállás, magatartásbeli másság okán. Keresd meg azt az elfoglaltságot, amit szívesen csinálsz, azt, amiben sikerélményeid lehetnek! Az önbizalom a mai világban amúgy is kulcsfontosságú! Ha látják a zaklatóid, hogy nem félsz önmagad lenni és büszke is vagy arra, aki vagy, vagy amit elértél, az riasztó lesz a számukra és jó eséllyel békén fognak hagyni! Legyen egy hobbid! Ez persze lehet egy önvédelmi sport is, ha úgy érzed, azt szeretnéd.

Szinte minden osztályban találni szélsőséges eseteket, helyzeteket. Mindenhol vannak félénk, visszahúzodó és nagyszájú, erőszakos gyerekek. Az iskola a természetes kiválasztódás helyszíne lenne, ahol az “erős” megdicsőül, a “gyenge” elbukik?? Egyáltalán nem!! Nem mindenhol alakul ki bántalmazásos viszonyrendszer, miközben az osztály összetétele, tehát a feltételek adottak lennének.

Az osztály összetartó ereje, a közös élmények, csoportos tevékenységek sokat segítenek abban, hogy elfogadjátok egymást! Nem hiába mondják, ismerd meg a másikat! Ebben pedig leginkább a közös programok, élmények segítenek! Próbálj minél több ilyen eseményen részt venni, sőt, akár szervezni is!

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share