Ezt nézed:  / Suli / Így vehetsz részt a leghíresebb díjátadón ( s nyerheted el az aranyszobrocskát)

Így vehetsz részt a leghíresebb díjátadón ( s nyerheted el az aranyszobrocskát)

Tanulmányi versenyek kamaszoknak

Versenyezni jó! Felkészülni, együtt dolgozni, majd nyerni, vagy épp elbukni, és okulva hibáinkból újult erővel megpróbálni. Lecsúszni a dobogóról egyébként sem szégyen: hogy is lenne az, amikor erőt vettél ahhoz, hogy induljál, s rengeteg tudást szívtál magadba, ami kísérni fog  későbbi életed során.

Versenyezni jó, mert küzdeni tanít, s ráébreszt: csak akkor éred el célodat, ha teszel is érte. S nem utolsósorban: segítségével megmutathatod magad a világnak: ez a kamasz még sokra viszi az életben!

OKTV

Az OKTV-t, azaz az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt bizonyára sok pedagógus emlegeti órán, reménykedve, hogy valamelyik kiváló diákja kedvet kap hozzá. Érdemes megpróbálni, hiszen pluszpontokat szerezhetnek a szép eredményt teljesítők. Az első tíz helyezett kereken száz ponttal lesz gazdagabb, míg a 11.-20. helyezettet ötven, a 21.-30.-at pedig huszonöt többletponttal jutalmazzák.

A diákok rengeteg tantárgy közül válogathatnak: magyar irodalom, matematika, biológia, kémia, angol,német, olasz, orosz, informatika… Hogy csak párat említsek. Hét esetében viszont pályázni kell egy pályamunkával: ezek a történelem, magyar nyelv, földrajz, művészettörténet, dráma, rajz és vizuális kultúra illetve mozgóképkultúra és médiaismeretek. A verseny írásbeli, gyakorlati és szóbeli részből áll, ebben a sorrendben követve egymást.

hermione-granger-and-writing-gallery

TUDOK

Tudsz bizony, ha ezen a versenyen brillírozol! A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján alapos ismereteid mellett magabiztosságra is szükséged lesz, ugyanis – ahogy a neve is mutatja – előadás formájában kell bizonyítanod tudásod. Bármilyen témát válaszhatsz, ami tudományos, a művészeteket viszont nem számítják ezek közé.

A konferenciát megelőző válogatókat Magyarországon, Erdélyben, Felvidéken és a Vajdaságban tartják. Talán meglepő, de nincs alsó korhatár. Az előadásoknál pontozzák a szakmai felkészültséget, a téma eredetiségét, az előadásmódot  és az előadást követő vitában való helytállást is.

A legjobbak nagyszerű díjban részesülnek: azon túl, hogy felvételi többletpontokat kapnak, részt vehetnek a nyári Káptalanfüredi Diákkonferencián, publikálhatnak, és ami a legkecsegtetőbb: kijuthatnak a stockholmi Nobel-díj átadóra!

h lv

Zrínyi Ilona Matematikaverseny, Bolyai Matematikai Csapatverseny

Ez a két verseny ismerős lehet az olvasóknak általános iskolából. Előbbin egyénileg, utóbbin csoportban mérettethetik meg magukat a diákok.

A Bolyai matematikaverseny 2004-ben indult. Eleinte csak Budapest három kerületében rendezték meg, később az ország többi települése és Erdély is csatlakozott. A tanulók harmadikostól egészen tizenkettedik osztályos korukig jelentkezhetnek a versenyre. A diákoknak egy óra áll rendelkezésükre, hogy a tizenhárom feleletválasztós (A, B, C, D és E megoldás közül több is helyes lehet) és az egy kifejtős feladatot megoldják.

A Zrínyin már a másodikos kisiskolások is részt vehetnek, s a Romániában élő honfitársaink mellett a kárpátaljai magyarok is. A hetedikes és annál idősebb versenyzők harminc feladatot kapnak, ezeknél csupán egyetlen megoldás helyes.

Mindkettő matekverseny kétfordulós: a  körzetit az országos követi.

boly

A Tanulmanyiversenyek.hu oldalon ezeknél is több verseny vár. A honlapon elolvasható Fülöp Márta, Pinczés-Pressing Zsuzsanna és Berkics Mihály tanulmánya is, mely (mily meglepő) a tanulmányi versenyekről ír. Az ilyen jellegű megmérettetéseken részt vevő diákok zöméből sikeres felnőtt vált: ösztöndíjakat nyertek el, publikációkat írtak és más diákoknak adták át tudásukat akár hazánkban, akár a határon túl. Megtanulták kezelni a stresszt, és nőtt az önmagukba vetet hitük. A megkérdezettek úgy emlékeztek vissza, öröm volt versenyezni.

Ide azt a Nobel-díjat!

Szöveg: Fekete Fanni

A Nobel kapujában
Te szoktál versenyeken indulni?

Fotók: pinterest, coolspotters, weheartit

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share