Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Így verd ki a fejedből a szerelmet

Így verd ki a fejedből a szerelmet

Nem tudsz kiverni a fejedből valakit, vagy valamit? Gyakorta van ez így, és ilyenkor elaludni is igen nehéz, sőt. Vannak viszont bizonyos lépések, amivel megszabadulhatunk a nem kívánt gondolatoktól. Ehhez az első lépés elolvasni a cikkünket.

thinking

Gondolatok leállítása

Írd le a kellemetlen gondolatokat. Ha egy gondolat zavarja a hétköznapjaidat, ami miatt aggódsz, szorongsz, vagy boldogtalan vagy, vesd hát őket papírra. Tollal, vagy ceruzával, és ne az iPhone-ba. Kicsit így kiírhatod magadból a stresszt is. Nem feltétlen kell mindent az internetre feltölteni!

Nézzünk egy példát: el akarod felejteni az exed.

Írd le, hogy mi lesz akkor, ha ő nincs veled? Mégis mi az, amiben megváltozik az életed? Mi az, ami miatt tényleg rossz? Mi az, amit azért tehetek, hogy ne gondoljak rá? Lehet, hogy megoldás az, ha kidobom a holmikat, amik rá emlékeztetnek?

Sokszor sokkal tisztábban láthatod a problémás ügyeket, ha leírod őket. Így talán a megoldás is kézenfekvőbb lesz. Ekkor pedig már nem is fog annyi gondot okozni az a fránya gondolat.

Vizualizáld a gondolatot!

Ülj le, vagy feküdj le ott, ahol egyedül vagy. Csukd be a szemed. Képzeld el a stresszes gondolatot sok-sok szituációban. Majd…állítsd le! Állíts be egy stoppert, vagy egy ébresztőórát három percre! Majd összepontosíts a nem kívánt gondolatra! Amikor az időzítő megszólal kiállts fel: Állj! Erre a végszóra ürítsd ki az elméd! Gondoljunk például egy strandra, vagy bármilyen helyre, szituációra, ami kellemes! Ha a rossz gondolat megint visszajön, akkor megint állítsd le az egészet Ezzel a gyakorlattal beépítünk az agyunkba egy stopot, ami automatikusan le fogja állítani a negatív gondolatot. Legalábbis ezt mondják.

Még hatásosabb, ha az „állj” kiáltásakor valamilyen mozdulatot is teszel. Például felállsz, vagy tapsolsz. Ezek erősítik az „állj” parancsot, és megszakítják a gondolatot. Az „állj” után 30 másodpercig ürítsd ki agyad és ne gondolj semmire!

shutterstock_95792515

A gyakorlat fontos

Ismételd ezt a gyakorlatot, amíg a gondolat el nem tűnik parancsra.

Foglald le magad!

Légy aktív, akkor is, ha úgy érzed, nem tudsz! Például sportolj, mert az kiváló módja annak, hogy kitisztuljon a fejed. Az összpontosítás, a mozgás serkenti az agyat, ami segíti a tisztán látást. Ezen kívül a sport során olyan anyagok szabadulnak fel a szervezetben, ami javítja a hangulatot.

Vagy…

Csinálj olyat, ami mentálisan megterhelő: fogadj el kihívásokat! Ilyen lehet a Sudoku, vagy a keresztrejtvény, vagy csak csináld meg magas koncentrációval és odafigyeléssel a matekházit. A mentális fókusz nem hagyja, hogy a szerelmi gondolatok eluralkodjanak rajtad.

A legfontosabb: nevetés, nevetés, nevetés.

A nevetés elvonja a figyelmet a gondokról. Amikor nevetünk, az agyunk az örömmel foglalkozik, és utasítja a szervezetet egy sor pozitív dologra. Segít csökkenteni a stresszt, ami ugye oka a negatív gondolatoknak. A nevetés tehát jó gyógyszer. Lógj a barátaiddal, haverjaiddal, és szórakozzatok, poénkodjatok, trollkodjatok, és a szorongás enyhülni fog. A nevetésterápia nem újdonság az orvostudományban sem, szóval hajrá.

Kezdjük egy viccel:

Szöszi a szeretkezés után megkérdi a pasit:
– Használtál óvszert?
– Nem – mondja a pasi.
– És nem vagy AIDS-es?
– Nem!
– Akkor jó, mert én sem szeretném még egyszer elkapni!

Laughing babies: the ancient practice of forcing strangers to look at pictures of your children basi

Beszéld ki magadból a problémát!

Gyakran a legjobb módja annak, hogy egy gondolatot kiűzz a fejedből, ha valakinek jó részletesen beszélsz róla. Persze ehhez találni kell egy jó hallgatóságot, aki nem kezd el ostoba tanácsokat adni. Ha más megoldás nincs, irány a pszichológus. Bevállalod?

Gyakorold az elfogadást!

Szerintem ez az, ami a leginkább segít. Fogadd el a tényeket és élj úgy, hogy ez van. És? Akkor mi van? Persze ez nem egyszerű. Ha az lenne, nem kattintottál volna erre a cikkre, és nem olvastad volna el eddig. Amúgy köszi, hogy eljutottál eddig, volt vele munkám. Kedves vagy! Szóval rengeteg kísérlet bizonyította már, hogy ha elfogadsz egy gondolatot, akkor sokkal hatásosabban tudod elfelejteni azt, mintha folyton azon rágod magad, hogy „para van” és megpróbálod elnyomni.

Elfogadni valamit nem azt jelenti, hogy valamivel egyet kell érteni, vagy hogy próbáld meg szeretni azt a gondolatot. Egyszerűen fogadd el a tényt, hogy a dolog része a valóságnak. A kérdés már csak: a valóság, és a tények mennyire fogják befolyásolni az életed? Hat rád, vagy nem? Hagyod e, hogy hasson rád, vagy nem? Hm?

Egyes kutatások egyébként azt mondják: eredménye van annak is, ha a gondolatot leírod egy papírra, és kidobod. Ez a tudatmanipuláció, amikor ráveszed az agyad arra, hogy tekintse szemétnek a gondolatot. De ezért ne felejtsd el szelektíven kidobni a rossz gondolatokat! Óvjuk már a környezetet!

Ha tudtok egyéb módszert, hogy hogyan lehet valamit/valakit könnyen kiverni a fejünkből, írjátok meg nekünk! Thx!

Így verd ki a fejedből a szerelmet
Te hogyan tudsz elfelejteni egy problémás gondolatot?