Ilyen egy kifutómodell élete! Kanizsa Dóri járástechnikára tanította a Diamond Models RiverCast lányait

Rovat

Megosztás

Kanizsa Dóri mögött már több, mint egy évtizedes modell tapasztalat áll. A kifutón való profi viselkedést, és járást tanítja meg a Diamond Models RiverCast modelltanfolyamán résztvevőknek. Őszintén beszélgettünk a modellek életéről, a kifutó egyedi világáról, és azokról a tulajdonságokról, amik nem hiányozhatnak egy kifutómodell személyiségtárából. 

Hogyan találtatok egymásra a Diamond Models RiverCast-al?

A Diamond Models RiverCast nyílt napjára eljöttem, mert akkoriban kezdtem modellkedni, és ügynökséget kerestem. Rengetegen voltak, úgyhogy egy egész délutánt rá kellett szánnom, de megérte. 🙂 Ez már több, mint 10 éve történt. Miután idekerültem, egy hétre rá már volt munkám. Belföldi munkával kezdődött, de voltam az ügynökséggel Milánóban kétszer is, de az itthoni tevékenységem a legaktívabb velük.

Milyen kampányokban láthattunk téged Magyarországon?

Magyarországon én elsősorban kifutómodell vagyok, a 183 cm-es magasságomból adódóan.

A Diamond Models RiverCast modell tanfolyamán is járáspróba órát tartasz. Kérlek mesélj egy kicsit a kifutóról!

Fashion Week-eken, Marie Claire Fashion Days-en, és pár évvel ezelőtt a bikinis fashion days-eken is részt vettem, melyeket a nagy bevásárlóközpontok szerveztek. Tervezők közül Léber Barbara, Király Tamás, aki sajnos már nincsen közöttünk, Náray Tamás, szintén rendszeresen bemutatózom az idei GLAMOUR Woman of the Year nyertes divattervezőjének, az Eli Cyan, Bogijának. Neki rendszeresen vagyok a kifutó és próbamodellje. Magyar tervezők közül nem nagyon van, akinek ne dolgoztam volna már kisebb, vagy nagyobb rendezvényén.

11123038_10204092902712183_437383079_n

Szereted ezt csinálni?

Szeretem, de már kezdem érezni, hogy nekem ebben már nincsen sok évem.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó kifutómodell lehessen?

Kifutómodellkedéshez szerintem elengedhetetlen egy bizonyos magasság. Mára kicsit lejjebb rakták a lécet, de még mindig követelmény a 174-175-176 centi. Persze mindig vannak kivételek, akiknek az arca mondjuk annyira tetszik a megrendelőnek, hogy függetlenül a magasságától vele akar dolgozni. Ez azért elenyésző. Ehhez kell egy arányos testalkat, hosszú lábak, de fontos a ruhaméret is. A legtöbb tervezőnél arányosnak kell lennie a vékony testalkatnak.

11158191_10204092901912163_832244602_n

Milyen más tulajdonságra van még szükség ahhoz, hogy valaki sikeres kifutómodell lehessen?

A belső is egy alappillére a szakmának. A kitartás és az alázat a legfontosabb! Ezek nélkül teljesen mindegy, hogy valakinek megvannak e az alkati adottságai. Ha valaki hisztis, nyafog, nem kitartó, ha nem alázatos, egyik tervező sem fog vele dolgozni. De a külső adottságoknál is sok tervező nézi, hogy olyan karaktere legyen a lánynak, amit keres.

Nem elég, ha szép valaki?

Sokan összekeverik a szépségversenyt a modell szakmával. Egy modellnek nem feltétlenül kell a klasszikus értelemben vett szép lányt képviselnie. Nagyon sokféle lányt keres most már ez a szakma, minden tervezőnek, minden ügynökségnek megvannak az aktuális kedvencei, és mindig ehhez a trendhez igazítják a castingokat.

Mennyire nehéz az élete egy kifutó modellnek?

Ez azért fizikailag is megterhelő tud lenni, mondjuk egy fashion week szezon 4 hetes, mert városból városba kell utazni. Nyilván megterhelő az utazás és az időeltolódás is, de pihenni nincs idő, mivel egy fashion week szezonban reggel 8-tól hajnali 2-ig mennek  a bemutatók. Ettől függetlenül mindig frissnek és üdének kell lenni. Az, hogy mennyire vagy fáradt, álmos, vagy mekkora szerelmi problémáid vannak, az senkit sem érdekel. Tehát mindig úgy kell megjelenni, hogy nem látszik sem a kedveden, sem a bőrödön, sem a hajadon, hogy most épp lestrapált vagy, vagy annak érzed magad, mert onnantól fogva a megrendelő azt fogja mondani, hogy van ezer másik. Fizikai felkészültségen értem még azt is, hogy nyilván az alkatot karban kell tartani. A feszesség is fontos, a popsin és a combon egyaránt.

Igaz az, hogy koplaltatják vagy hánytatják magukat a modellek?

Lánytól függ. Nem mondom, hogy nem igaz, mert hazudnék, ha ezt mondanám, de a legtöbb lány nem csinálja. Nem futnak bele drog, vagy alkohol problémákba sem. Pont ennek elkerülése érdekében jó, ha van az ember mögött egy jó családi háttér.

Lelkileg mennyire megterhelő egy modell élete?

Lelkileg is, és fizikailag is el kell tudni viselni, ha például egy tervező azt mondja, hogy 600 ruhát kell felpróbálnod, és erre van 3 órád. A 3 óra alatt bizony azt a 600 ruhát kőkeményen, és szélsebesen fel kell próbálni úgy, hogy a ruhaváltásra van 1 perced. A backstage-ben ugyanígy, egy kifutóra lépés előtt nagyon gyorsan kell öltözni, nyilván segítenek is, de ott időt kell szakítani arra is, ha a 40-es lábadat kell belepasszírozni egy 37-es cipőbe. Majd úgy kell végigmenned a kifutón, hogy ne látszódjon, hogy az kicsi és kényelmetlen. fájdalmas tud lenni.

11146174_10204092903032191_1480384730_n

Tehát kőkemény ez a szakma, de mégis megéri. 🙂

Hát hajaj, hogy máshogy juthatnál el a világ bármely pontjára úgy, hogy igazából neked nem kerül semmibe, hiszen szállást és zsebpénzt is kapsz. Ha direkt munkára mész, akkor etetnek, itatnak. Különböző kultúrákat ismerhetsz meg, új barátokra tehetsz szert, ha jó a kapcsolat, akkor kölcsönösen vendégül láthatjátok egymást később. Látni, tapasztalni, kicsit egyedül lenni, ebben felnőni, aki ugye tizenévesen kezdi el, önállóvá válni, és annyi más lehetőséget nyithat meg, ami a későbbiekre nézve jó lehet. Kevés olyan lehetőség van a fiatal lányok számára, ami ennyire sokszínű, ennyire jó lehetőségeket ad. Aki belekezd ebbe, és nem csak hobby szinten csinálja, hanem szán erre időt és energiát, ez egy nagyon jó dolog tud lenni, bármennyi nehézséggel jár is.

Van tetoválás a kezeden. Ez mennyire kizáró tényező ebben a szakmában?

Kezdő lányoknak nem javaslom. Az én esetemben már nincs erről szó, mert én már évek óta benne vagyok a szalmában, ismernek a tervezők, kialakult egyfajta bizalom. De, aki a pályája elején áll, azoknak még nem javaslom. Ahogy kiépül, és beindul a dolog, akkor már lehet egy kicsit kacérkodni, de akkor se hatalmas, feltűnő, színes mintákat részesítsük előnyben. Ugyanígy a piercing is, ha azt mondják vedd ki, akkor ki kell, de az könnyebb. 🙂

Most pontosan milyen órát fogsz tartani a résztvevőknek?

Elsősőrban kifutón való járást, catwalk-ot, kifutón megállást, pózolást. Ezek koreográfia függők, alkalmazkodni kell, a ruhához, a zenéhez, ezeket az illetékes személy találja ki, ebbe nincs beleszólásunk. A tananyagot ezekre az alappillérekre fogom felépíteni.

DMR kifutómodell tanfolyam
Szerinted milyen egy kifutómodell élete?

 

kép: vilagszam.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta