Ilyen egy top laptop

Rovat

Megosztás

Elektronikai kütyü beszerzésekor általában hosszabb távra tervezünk, szóval totál nem mindegy, mit választunk magunknak. A laptopokat pedig nem egyszerű javíttatni sem. Segítünk elkerülni, hogy rád sózzanak egy béna gépet sok-sok pénzért, ami aztán még filmezésre se lesz jó.

Az első és legfontosabb, hogy tudnod kell, mire akarod használni. Csak egyszerűbb dolgokra, játékra, munkára? Nem mindegy. Ahogy az sem, gyakran kell-e majd cipelned valahová.

 

this_laptop_is_mine_by_darkmysticrose-d638vkv

Tehát akkor…

Ha havonta csak 1-2x vagy ritkábban viszed magaddal házon kívül, akkor érdemes nem a mini verzióját választani egy laptopnak, mivel nagyobb képernyővel minden sokkal jobb. ( TV-ből is ezért vannak egyre nagyobbak.)

A magyar billentyűzet a szerencsés nyertes, ehhez szoksz hozzá suliban és máshol is.

Egy számítógép processzora és memóriája, tehát a CPU és a RAM dönti el, mennyire gyors a géped és hány programot tudsz egyszerre használni. Minél több a RAM, annál gyorsabb lesz a géped. És minél több magos egy CPU (általában 1 vagy 2), szintén ugyanez történik.

A videókártya, ami a képi megjelenésért felelős, lehetőleg ne legyen integrált, azaz ne a beépített memóriát fogyassza, hanem legyen sajátja.

A merevlemez (vinyó) kapacitása is lehetőleg minél nagyobb legyen, 500 Gigabájt, 1024 Gigabájt…

A kijelző felbontásra is ügyelni kell, illetve ha lehet, a panelra. A felbontással azaz a kép minőségével, nem szokott gond lenni, a panelt pedig úgy lehet megvizsgálni, hogy hátrahajtod a képernyőt és megnézed több szögből is. Ha úgyis jól látod, akkor oké.

Ha sokat akarsz játszani, a 64 bites operációs rendszerre optimalizált laptop lesz jó neked, ha nem, elég a 32-es is.

Kell még bele CD/DVD író, olvasó, még ha azt hiszed nem is lesz már rá szükséged.
Minél több USB bemenet (2-4 szokott lenni), mikrofon, hangszóró csatlakozó.
Nem árt a beépített webkamera és mikrofon sem.
Illetve alapvető már a WiFi, bluetooth és memória kártyaolvasó is.

A hangszóró nagyjából mindegy, úgysem ezen fogsz zenét hallgatni.

7658149332_86205a7bef_h

A színe is mindegy, mert a festékek általában lekopnak, ha színeset szeretnél, vehetsz rá bármilyen mintás fóliát később.

Ami még fontos, hogy a garancia is lehetőleg minél több legyen 1-2 év, de inkább 2.

És el is jutottunk egy 100 ezer Ft feletti laptophoz… soknak tűnik, de ha több évre tervezel vele, többet is kell költeni, különben gyakran látott vendég leszel a szervizes srácoknál, plusz nem tudod majd arra használni, amire szeretnéd. Persze vannak nagyon extra gépek is, ha valami különlegeset szeretnél, de ezek legyenek az alapok, amiket megnézel vásárlás előtt. Have fun!

Fotók: migreat.com, flickr.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta