Ezt nézed:  / Suli / Ilyennek még sosem láttad 1956-ot

Ilyennek még sosem láttad 1956-ot

Rendhagyó megemlékezés az ’56-os szabadságharcról

A  Hyperandhyper oldal csapata (megrendelésre) készített egy térképet, ami minden magyarnak hasznos lehet. A kép ugyanis úgy mutatja be Budapestet, ahogyan eddig egy történelemkönyv sem.

A Hyperandhyper egy designmagazin, amit  Bárdos László alapított 2012-ben. Az oldal kelet-európai tervezők és globális márkák kis számban gyártott termékeit mutatja be. Legfontosabb számukra a vásárló és az egyediség. Honlapjukon nemcsak  a termékek leírását találjuk meg, de meg is rendelhetjük azokat.

A térkép készítőit az a cél motiválta, hogy úgy ábrázolják fővárosunkat, hogy minden forradalmi esemény helyszíne jól látszódjon rajta, kezdve a Parlamenntől a Március 15. téren át egészen a Széna térig. Ugyanis az 1956-os forradalom és szabadságharc nem csupán október 23-ából állt: az azt követő napok és azok helyszínei is ugyanolyan jelentősek.

A kétszínnyomásos térkép a ‘Csapataink harcban állnak’ nevet viseli.

Print

Hogyan is követték hát egymást az események?

Október végén egyetemisták szerveztek gyűlést a Budapesti Műszaki Egyetemen. A fiatalok itt beszélték meg, miket követelnek a kormánytól, tizenhat pontban megfogalmazva  ezeket.

Október 23-án a fiatalok tüntetni indultak. Az egyetemnél és a Március 15. téri Petőfi-szobornál gyülekeztek, ahonnan a a Bem téren található Bem József-szobor felé vették az irányt. Itt már a kilyukasztott zászlót lengették.

bem1

Este a Kossuth téren tüntetett az egyre terjedelmesebb tömeg. Itt, a Parlament előtt mondott beszédet Nagy Imre 21 órakor.

parlament1

Nem sokkal Nagy Imre beszéde után, 21:30-kor sikerült ledönteniük a tüntetőknek Városliget melletti Sztálin szobrát.

Míg az összegyűltek egyik csoportja a Kossuth téren  kántálta, hogy “Nagy Imrét a kormányba, Rákosit a Dunába!”, addig jópáran a Magyar Rádió székházát kezdték ostromolni, miután ott nem olvasták be tizenhat pontjukat. A tüntetők időközben fegyvereket szereztek, s megkezdődött köztük  a harc az épületből lövöldöző ÁVH-sok ellen. A pesti srácok győzedelmeskedtek, ám csak rövid ideig lehetett övék az épület: a városba szovjet tankok vonultak be. November ötödikén az oroszok elfoglalták a Rádiót.

radio

Október 25-étől már nem tüntetésről, hanem harcról beszélhetünk. 25-én az ÁVH emberei sortüzet nyitottak a Parlament előtt összegyűlt tömegre. 28-án a Corvin köznél került sor ütközetre, ami november elején megismétlődött. A magyarok a Budai várnegyedben is helyt álltak a szovjet ellenséggel szemben. Fontos csatahelyszín még a Köztársaság tér illetve a Széna tér, ahol megalakult a tüntetők szervezett csoportja.

A Hypeandhyper korábban már megemlékezett 1848-ról is: az euróra emlékeztető Forradalmi Bankójukról Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Széchenyi István és Batthyány Lajos köszön vissza ránk.

Szöveg: Fekete Fanni

1956
Neked hogy tetszik a térkép?

Fotók: hyperandhyper.com, sfkornyek.szabadsagharcos.org

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share