Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Imádnivaló állatok, akik gondolkodás nélkül eltennének láb alól

Imádnivaló állatok, akik gondolkodás nélkül eltennének láb alól

Ugye Te is imádod az állatokat? A bolyhos, bociszemű, simogatnivaló cicákat, makikat, koalákat és egyéb plüssjáték utánzatokat. Szívesen haza is vinnéd őket, hiszen olyan aranyosak. De tudtad, hogy még egy koala is tud harcias lenni? Ilyen az, amikor a plüssök kimutatják a foguk fehérjét!

A koalákról mindenkinek ölelnivaló, bolyhos fülű mackók jutnak az eszébe, amik az eukaliptusz levelek között bóbiskolnak naphosszat és várják, hogy lemenjen a nap. Az ausztráliai Mary Ann Forster már megtapasztalta, hogy az eukaliptusz mackóknak van egy sötét oldaluk is. A gyanútlanul kutyát sétáltató nőre ugyanis rátámadt egy koala, ami előbb házi kedvenceit próbálta megtámadni, majd végül a nőt meg is harapta… Vad.

Emberek halálát okozó állat támadásokat általában tigrisekről, cápákról, medvékről hallani…most már hódokról is. Igen, a folyton növekvő metszőfogakkal rendelkező rágcsálók nemcsak ügyes mérnökök, de mindenre elszántan védik a területüket is. Ennek esett áldozatul egy halász Fehéroroszországban, akinek egy dühös hód olyan szerencsétlenül harapta át az artériáját, hogy a halász belehalt sérüléseibe.

A delfinekről aztán tényleg senki egy rossz szót sem szólhat! Vagy mégis? Ezek az intelligens, barátságos vízi emlősök nemcsak kifejezetten szimpatizálnak velünk, emberekkel, de nem egyszer meg is óvtak bajba jutott szörfösöket, strandolókat cápatámadásoktól is. Azonban van, hogy ők is begurulnak. A hím delfinek hajlamosak rátámadni fajtársaikra, nem kímélve a baby delfineket sem, sőt az sem ritka, hogy a part közelében úszkáló turistákat zaklatják.

A maki majmok a dülledt, örökké csodálkozó szemükkel és a kétségbeesett tekintetükkel sokakban ébresztenek szánalmat. Ilyen a lajhár maki is, ami a maga lassú poroszkálásával még egy faágat sem lenne képes kettéroppantani, nemhogy kórházba juttatni valakit. Amikor ez az aranyos állatka veszélyben érzi magát, nem fél használni tűhegyes fogait és mérgező könyökét…igen a lajhár maki olyan mirigyek birtokosa, melyek mérget tartalmaznak és képesek anafilaktikus sokkot okozni. Így járt egy óvatlan kutató is.

További érdekességeket állatokról itt olvashatsz.

 

Veszélyes állatságok
Simogattál már meg állatot az állatkertben a tiltó tábla ellenére?

 

Képek: mentalfloss, bpstanston