Ingyenes időutazást kínál a Google!

Rovat

Megosztás

Barangold be a világ leghíresebb múzeumait ingyen!

A British Museum a világ leghíresebb múzeuma, ahová évente hatmillióan(!) látogatnak el. S ókori szobrait, félelmetes múmiáit immáron a foteledben ülve is megcsodálhatod a technikának hála. Pontosabban a Google Cultural Institute-nak, mely lehetővé tette, hogy a művészet és a történelem kedvelői bejárják az ezeknek helyet adó intézményeket. A Google mintegy 800 partnerrel működik együtt. Magyar múzeumok közül a Nemzeti, a Szépművészeti, az Iparművészeti, a Kiscelli és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) illetve a Nemzeti Galéria is megtekinthető a Google Cultural Institute-on.

Hogy ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy testközelből nézheted meg a szebbnél szebb festményeket, szobrokat. A bal felső sarokban lévő keresőbe angolul írd be az adott intézmény nevét, és kiadja, amire kíváncsi vagy. A Nemzeti Múzeum 45, az Iparművészeti 104, A Nemzeti Galéria és a PIM 48, a Szépművészeti 503 műtárgyát tette közzé. Míg a múzeumban félve hajoltál közel hozzájuk, addig a számítógépeden kedvedre nagyíthatod a tárgyak fotóját.

nagyítás szobor
Nevető leány rózsákkal – Szépművészeti Múzeum

 

íróasztal

legyző 19. sz
Íróasztal és 19. századi legyező – Nemzeti Múzeum

 

19. sz bögre
Bögre a 19. századból – Iparművészeti Múzeum

 

ady id c

kazinczy maszk

petőfi dagerrotípia
Ady bérlete, Kazinczy maszkja és Petőfi dagerrotípiája – PIM

 

lánch
A lebombázott Lánchíd, 1946 – Kiscelli Múzeum

 

Az Iparművészeti Múzeumnak pedig az aulájába is beleshetsz, ami csak fokozza a kedved, hogy meglátogasd.

iparműv.

Ugyanez igaz a már említett British Museumra is. Én 2012 tavaszán jártam Angliában, és volt szerencsém eljutni a nevezetes British Museumba is. Ám mivel csoporttal utaztam, csak meghatározott idő, körülbelül 1,5 óra állt rendelkezésemre, hogy termeit körbejárjam, ami lehetetlen küldetésnek bizonyult. (Egyesek szerint még egy nap is kevés lenne rá.) A Google oldala kicsit közelebb visz hozzá, hogy jobban megismerjem a múzeum minden szegletét.

brit. m

A British Museum a világ első nyilvánosan látogatható nemzeti múzeuma, melyet 1753-ban alapítottak. Hat év elteltével már bárki ingyen látogathatta. A múzeum legelső tárgyai az alapító Sir Hans Sloane gyűjteményeiből tevődtek össze, többek között kéziratok, könyvek, antik rajzok és medálok. A 19. században tovább bővült a múzeum gyűjteménye: ekkor vásárolták meg a rosette-i követ is, illetve Sir Augustus Wollaston Frank-nek köszönhetően középkori és régészeti tárgyak kerültek a British Museumba. A XX. századtól folyamatosan bővítették, új termeket nyitottak meg. Hogy melyik érdekel legjobban, azt már magad is könnyen eldöntheted egy kattintást követően.

A körülbelül 13 millió tárgya közül jelenleg 4696 van fönt a Google Cultural Institute oldalon, tematikusan elrendezve. A virtuális séta keretében viszont mindet megtekintheted. Ami azt illeti, én még így, a képernyőn keresztül  is eltévedtem az óriási múzeumban. Jó tanács: ne két perc alatt akard átfutni az egészet, ahogy ma sajnos sok kamasz teszi, hanem nyugodtan időzzön el tekinteted a faragványokon, tányérokon, szobrokon. A plusz jelre kattintva ki tudod nagyítani, akárcsak a magyar intézmények tárgyait. Olyan érzés lesz, mintha visszacsöppentél volna az időben.

ko m b

egyipt.

lov

szobrok m

tány

lovas m b

S talán ha ügyes vagy, sikerül megtalálnod a Rosette-i követ is.

Szerző: Fekete Fanni

Fotók: Google

GCI
Te milyen gyakran jársz múzeumba?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta