Instagram: “valóság”?!

Rovat

Megosztás

Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, Pinterest…a közösségi média az elmúlt években sikeresen behálózta az életünket, olyannyira, hogy lassan fontosabbá válik az online felépített életnek a menedzselése és fenntartása, mint a valódi megélése. Vannak, akik megelégelték a szemfényvesztést és igyekeznek rámutatni a képek mögött rejtőző visszásságokra.

Az Instagram fotókkal kapcsolatos hazugságok egyre több embernél kezdik kicsapni a biztosítékot, így vannak, akik arra vállalkoztak, hogy felfedik, mi rejlik valójában a művészien megkomponált ételfotók, a tengerparti sellőképek, a glamúros életek mögött. Az Ő képeiken és kommentjeikben #hashtaglavina és  jópofáskodás helyett irónia, társadalomkritika, humor és igen, kiábrándultság köszön vissza.

Természetes emberi vágy, hogy mások előtt a legjobb színben igyekszünk feltüntetni magunkat, kicsit kipofozzuk a valóságot, meghintjük egy kevés csillámporral, itt-ott feszesebbre húzzuk a gyűrődéseket. Az Instagram fotók is ezt az igyekezetet tükrözik. Nincs is ezzel semmi baj, de amikor már valakit olyannyira behúz az örvény, hogy a kétórás edzésből 45 percet a tónusos hasizmainak ideális beállításával és lefotózásával tölt el vagy ahelyett, hogy rendet vágna a rumlis szobában csak egy talpalatnyi helyet tisztít meg az újabb insta kompozíciónak, ott már tényleg van min javítani. Az eredmény? Növekvő önbizalom, egyre több követő, még több fotó és egyre nagyobb elégedetlenség a saját életünkkel kapcsolatban.

Vannak, akik nem bírják és kiborulnak, ahogyan a fiatal modell, Essena O’Neill is tette. A lány évekig szórta az Instagramra a tökéletes testéről és a szikrázó életéről tanúskodó fotókat, míg nem egyszer csak elkezdett a képek mögötti tényekről írni. Például arról, hogy egyetlen jól sikerült bikinis fotónak több tucat elfuserált kép, egy napos éhezés és több órás idegeskedés az ára.  Hatszáz ezer követője közül sokan elpártoltak tőle, de voltak, akik gratuláltak neki és nemcsak bátorították, de követték őt blogjára, ahol igyekszik igaz dolgokról írni.

Essena akciója egy egész mozgalmat indított el, (“őszinte képek” mozgalom) amihez egyre többen csatlakoznak, de vannak, akik kevésbé drámai módon élik meg a hátraarcot, ez a modell, Stina Sanders is a reflektorfény mögötti életéről kezdett posztolni egy hétig, és az sem zavarta, hogy egy hét alatt öt ezer követőt vesztett vele.

Ez a bangkoki fotós, Chompoo Baritone szabadidejében nem a hamis kompozíciók megalkotására koncentrált, hanem anti instagram fotókat készített és teleszórta velük az internetet. Tedd a kezed a szívedre és úgy mond, hogy egyiket sem próbáltad még:

instagram-lie-photos-crop-slowlife-chompoo-baritone-3

instagram-lie-photos-crop-slowlife-chompoo-baritone-9

Végül a Buzzfeed egyik újságírója is lelkesen dokumentálta egy anti instagram napját, ahol megmutatta milyen is az erőlködés nélkül elkövetett élménydokumentáció: kicsit béna, kicsit homályos, néha kiábrándító, de száz százalékig valóságos.

Instagram vs valóság: így verjük át az embereket a képmegosztó oldalakon - képek

Instagram vs valóság: így verjük át az embereket a képmegosztó oldalakon - képek

Instagram és ami mögötte van
Te bevallanád, ha nem valósághű fotókat tennél fel a közösségi oldaladra?

Képek: cosmopolitan, instagram, buzzfeed, mic, listal

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,201RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta