Interjú egy pultos lánnyal – Álommunka testközelből

Rovat

Megosztás

Azt gondoltad, hogy a pultozás álommeló? Alig várod, hogy betöltsd a 18-at, és már mész is, hogy könnyű munkával halálra keresd magad? Sajnos, ki kell, hogy ábrándítsunk – a pult mögül a bulis éjszakák nem is olyan bulisak, és a koktélkeverés sem akkora poén, mint egy házibulin. Egy lány mesél nekünk sokéves tapasztalatairól.

Mikor kezdtél el pultozni?

Amint betöltöttem a 18-at, kerestem magamnak egy helyet, mindegy volt, hogy hol és melyik kocsma, bár vagy pub, csak annyit tudtam, hogy pultozni szeretnék. Találtam is munkát, nem volt nehéz, hiszen az ilyen kis lebujokban mindig keresnek munkaerőt. Ez leginkább annak köszönhető, hogy épeszű ember nem marad meg itt sokáig.  Azóta, persze, dolgoztam már olyan helyeken is, amikről mások csak álmodoznak: menő klubokban, fesztiválokon…

Milyen tapasztalataid vannak ezekkel a menő helyekkel kapcsolatban?

Lehet, hogy szép a környezet, meg az is nagyon jó, hogy ott forgatják a legnézettebb reality show-kat, de attól függetlenül, ott még csak ki sem fizették a próbanapomat. Ráadásul, ugye, csupán pár ezer forintról beszélünk, ami nekik körülbelül a fél ebédjük ára, nekem viszont talán több szükségem lett volna rá… Arról nem is besszélve, hogy a dugi jattok és egymás fúrása itt még jobban megy, mint máshol.

És mi a helyzet a fesztiválokkal?

Bulizni csak akkor tudsz, ha bírod a nem alvást. Mivel egész éjszaka talpon vagy, csak napközben tudnál szétnézni, de akkor meg semmi másra nem vágysz, mint az ágyadra.  Ami meg ki tudja, hol van, mert a szervezők általában nem biztosítanak se szállást, se étkezést. Tavaly és tavalyelőtt szerencsém volt, mert ismerősöknél mg tudtam húzni magam, de idén még keresem, hogy hol tudnék gazdaságosan aludni pár órácskát naponta.

De akkor ezek szerint megéri pultosként dolgozni, ha idén is mész. Mennyit lehet keresni egy fesztiválon?

A fesztiválokon általában napi 10 000 forintot lehet keresni, mindezt kőkemény 12 órás hajtásért cserébe. Sokszor inkább feladná az ember a fenébe egy-két bunkó ember után, vagy a nagy hajtás miatt, de ha belegondolunk, hogy egy hét alatt akár 70 ezret is kereshetünk, mindjárt másképp látjuk a dolgokat. A hétvégenkénti bárokban való csapolás viszont egészen más tészta.

Ott mire lehet számítani?

Bunkó főnökökre, kevés pénzre és kiábrándító emberekre. Egy pultos valóban sok mindent lát, még többet meg is tapasztal. Még az a szerencse, hogy senki pszichológusának nem kellett lennem! (nevet) Nem mintha nem próbálkoztak volna, de hamar helyretettem őket.

Bunkó főnökök?

Kibírhatatlanok! Tisztelet a kivételnek, persze. Volt egy főnöknőm, aki valószínűleg megörökölte az üzletet, mert olyan ostobán és felelőtlenül vitte a boltot, hogy rossz volt nézni. Emellett még a stílusa is hagyott némi kívánnivalót maga után. Egyszer megemlítettem neki, hogy új mércéket kéne szerezni a standoláshoz, mert a régiek már teljesen elhasználódtak. Erre a hőn szeretett főnökasszonyunk csak annyit reagált: amíg ő ül a Merciben és nem én, addig nekem csönd van.

És milyenek a fizetések, tényleg jól lehet keresni?

Hát, lehetne, ha engednék, hogy megtartsuk a jattot, de nagyon sok helyen „összedobjuk” és minden pultos ugyanannyit vihet haza a nap végén, vagy egyáltalán nem kapjuk meg. Szerintem mindkettő felháborítóan rossz megoldás, szóval nem ritka eset, hogy a baristák sunyiban teszik zsebre a pluszbevételt.

Többnyire a fizetés úgy néz ki, hogy kapunk egy alapösszeget naponta, ami mondjuk 6-7000 forint, és ehhez jön hozzá a jatt. Ha jön…

Mi volt a legdurvább eset, amit láttál vagy megtörtént veled pultosként?

A verekedések, például, mindennaposak, de gondolom, ezzel nem mondok újdonságot. Lányként nehéz kezelni az ilyen helyzeteket, de idővel belejön az ember, és már meg se kottyan, ha valakiket megint szét kell szedni vagy haza kell küldeni. De láttam már a körúton kint iszogató társaságba rohanó autót és lépcsőn leguruló részegeket is.

Szerinted milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie annak, aki pultozásra adja a fejét?

Mindenképpen legyen talpraesett, találékony, bátor, ha kell, akkor pedig hangos, és határozott. Tudjon számolni, és minden típusú vendéggel tudjon bánni. Elindulhat munkát keresni ezek nélkül a tulajdonságok nélkül is, de ha fel is veszik, pár napnál nem bírja majd tovább.

Interjú egy pultos lánnyal – Álommunka testközelből
Te szívesen kipróbálnád magad pultosként?

Kép: blikk.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta