Ezt nézed:  / Suli / Japán animekultusz

Japán animekultusz

Japánban az animék iránti lelkesedés hihetetlen mértéket képes ölteni. Rajongók milliói vannak a világon, akik elkötelezett anime fanok.  A kultúra minden országban népszerű és egészen a beteges őrületig terjedhet.

A második világháború után kezdett kialakulni a kultusza. A háború utáni borzalmakat próbálták vele csillapítani, valamint feldolgozni a szörnyű eseményeket képregényes, rajzolt formában. Ez tette lehetővé a mai anime kialakulását.

A japánok különös módon állnak a rajzolt karakterekhez. Náluk teljesen természetes, hogy egy leegyszerűsített rajzolt szereplő köszön rájuk egy plakáton, vagy integet egy reklámban. Jogosan mondhatjuk, hogy megőrülnek az anime szereplőkért.

Annak ellenére, hogy grafikailag egyszerűbbek, mély mondanivalója van szinte az összes anime történetnek. A hangsúly mindig is a cselekményen van, ami lehet emberközeli, valós hozzáállás, de telesen elrugaszkodott kitalált dolog is. Történetileg mindig nagyon erős, jó néhány más történet példát vehet róluk.

Hazánkban is erőteljesen jelen van az anime és évente több esemény is van ezzel kapcsolatban, mégis Japán az igazi hazája neki. Ott teljesen őrült dolgokra képesek. Számtalan animére épített kávézó és netcafe van, ahol anime szereplőnek beöltözött pincérlányok járnak körbe a vendégek között és kérésre akár a vendég nevét éneklik és közben tapsolnak hozzá. Valójában aki nem ebben a környezetben született, az sosem foga megérteni ennek a teljesen őrült megszállottságát.

Számunka sok rajzfilmen nehéz eligazodni, mert néha olyan dolgok történnek és olyan humort tálalnak, amiket csak a japánok értenek csak igazán. Viszont maguk a karakterek hatalmas mélységekre képesek. Nem csupán egy egydimenziós sémáról beszélünk, hanem komoly érzései és véleményük van, amik így önállóan is megállják a helyüket. Aki csak most ismerkedik az animékkel bátran ajánljuk a Chihiro Szellemországban, vagy a Vándorló palota című anime filmeket, mert aki csak egy kicsit is érdeklődik a kultúra iránt, biztos, hogy tetszeni fog neki.

Japán animekultusz
Szereted az animét?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share