A jövő iskolája: bizonyítvány jegyek nélkül

Rovat

Megosztás

Ki ne szeretne jegymentes bizonyítványt? Az észak-németországi  Kielben a jövő évtől valamennyi általános iskola lemond a hatfokozatú jegyrendszerről.

000F0B3E_A4D2AE92182B9D11633BAA89C16404B6

Németország legészakibb szövetségi tartományában, Schleswig-Holsteinban elkészült a terv az új értékelési módszerről. A tanároknak több, mint 35 kritériumból álló véleményrendszer segítségével kell értékelniük a diákokat. Ebben talán a legújszerűbb és legérdekesebb, hogy a szakmai ismereteken túl, egyéb kompetenciákra is hangsúly kerül. Ilyen például az egyéni és a csapatmunka szervezettsége, a módszerek alkalmazásának képessége, az önállóság mértéke, a konfliktuskezelő képesség, az elkötelezettség, és a koncentrációs képesség. Minden kritériumhoz öt fokozat tartozik, ezek elnevezései: biztos, túlnyomórészt biztos, részben biztos, túlnyomórészt bizonytalan, bizonytalan.

Lernen-mit-viel-Spass-an-Experimenten_pdaArticleWide

A tárgyi tudás visszakérdezését is több szegmensre bontották. A nyelvi kompetenciát értékelik hallásértés, szövegértés, helyes szóhasználat, és helyesírás szempontjából is. (Ez különösen hasznos, hiszen a nyelvvizsgákon is ezek alapján történik az értékelés.) A matematikában külön értékelik a méréseket, a számolási műveleteket és minden egyes témakört. A környezetismereten belül különösen nagy hangsúlyt fektetnek a hazai ismeretekre, illetve arra, miként tudnak a diákok új anyagokat gyűjteni, és ezeket a régebben megszerzett tudáshoz kapcsolni.

Ami a készségtantárgyakat illeti, a testnevelésen belül is külön értékelik a labda- és csapatjátékokat, a futást és a fizikai terhelhetőséget. Így többet nem kapnak rossz jegyet, akik esetleg gyengébb fizikummal rendelkeznek, ellenben tehetséges csapatjátékosok. A zeneórákon két alapvető kritérium a befogadóképesség, és a zene előállításának képessége (éneklés, ritmusérzék). Így a gyengébb hallással rendelkezőknek is van lehetőségük például zeneelméletből bizonyítani. Hasonlóképpen szegmentáltan értékeltek az egyéb művészeti órák, mint a rajz, textilmunkák és egyéb kézműves foglalkozások.

probleme-in-mathe-foto-bild-95798365

Az új értékelési módszer hatékonysága egyre több német iskolát győz meg róla, hogy felsőbb osztályokban se használjanak jegyrendszert. Pedig ez értelemszerűen sokkal több munkát és odafigyelést követel a pedagógusoktól. A diákok azonban nem küszködnek többet hasgörccsel a bizonyítvány kiosztásakor, illetve a szülők dorgáló szavaitól sem kell annyira tartaniuk. Egyszerű számjegyek helyett ezentúl olyan megjegyzések szerepelnek majd a bizonyítványok végén, mint: „előrelépés figyelhető meg a teljesítményben”, vagy „egyre kevesebb a bizonytalanság a tárgyi tudásban”.

 
Jegymentes bizonyítvány
Szerinted jó lenne, ha a gimnáziumokban is jegyek nélkül értékelnének?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta