Kalózok tanították a gyerekeket Kecskeméten

Rovat

Megosztás

És, hogy mire? Elfogadásra és megértésre a fogyatékkal élőkkel szemben. A Kézenfogva Alapítvány tizenegyedik alkalommal indította útjára a kalózhajónak átalakított kamionját, amin a gyerekek játékos formában ismerhetik meg közelebbről a fogyatékkal élők helyzetét.

https://www.youtube.com/watch?v=Fvlwwtnhv4E&feature=youtu.be

A gyerekek kincskereső játékot játszva haladhattak végig a pályán, és ha sikeresen megfejtették a feladványokat, akkor a program végén aranytallér ütötte a markukat, méghozzá csokoládé formájában.

vlcsnap-2016-04-14-17h13m12s400

Mindezek előtt azonban teljesíteni kellett a feladatokat. A fogyatékosság öt típusát mutatták be a résztvevőknek. Az ábrákon szereplő kalózok az értelmi fogyatékosok, a hallássérültek, az autisták, a látássérültek és a mozgáskorlátozottak helyzetét ismertették a gyerekek számára. A kincskeresés mellett kipróbálhatták az akadálymentes OTP bankfiók előnyeit, valamint kerekesszékes akadálypályán is végiggurulhattak.

Rozgonyi Zsuzsa, az esemény programvezetője
Rozgonyi Zsuzsa, az esemény programvezetője

 

“Ennek a programnak a célja, hogy tapasztalati úton ismerkedjenek meg ezekkel a fogyatékosság típusokkal. Ez mindenképpen hasznos és segítséget szolgál, hiszen máshogy tanulunk mi is, hogyha beleéljük magunkat egy adott helyzetbe és látjuk, hogy milyen az ő helyzetükben élni. Alapvető dolgokat megtenni, mint köszönni, közlekedni, megkeresni valamit egy látássérült esetében, egy mozgássérült esetében elérni egy nem túl magasan lévő dolgot. Ezáltal megtapasztalhatják, hogy ezek mekkora nehézséget okozhatnak. Az a tapasztalatunk az elmúlt tizenegy év alapján, hogy ez mindenképpen hatással van rájuk.”

– nyilatkozta a Küzépsulinak Rozgonyi Zsuzsa, az esemény programvezetője, majd hozzátette, hogy hazánkban mindenképpen van még hová fejlődni, de ma már sokkal jobban elfogadják és megértik a fogyatékkal élők helyzetét, mint több tíz évvel ezelőtt.

“Ez is bizonyítja azt, hogy minden nagyvárosban most már jellemző az akadálymentes közlekedés. A tömegközlekedés elérhető akadálymentesen, külön figyelmet szentelnek arra, hogy ne csak a mozgássérültek, hanem a hallás- és látássérültek, értelmi fogyatékosok, vagy autisták is különleges bánásmódban részesüljenek, de van hova fejlődnünk.”

– mondta a programvezető.

Bocskai István, az OTP Bank társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője
Bocskai István, az OTP Bank társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője

 

A Kézenfogva Alapítvánnyal 2008 óta áll kapcsolatban az OTP Bank.

“Egy olyan programot indítottunk el, aminek célja az, hogy ügyfeleinket a legjobb minőségben tudjuk kiszolgálni. Ez nem csak az egészséges ügyfelekre, hanem a fogyatékkal élő ügyfelekre is vonatkozik. Ebben adtak nagyon hasznos tanácsokat az alapítvány szakértői. Ezért tudtuk úgy kialakítani 2008 óta az OTP Bank ügyféltereit, hogy ott a fogyatékkal élők is ugyanúgy tudjanak ügyet intézni, mint az egészséges ügyfelek.”

– mondta Bocskai István, az OTP Bank társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője. Hozzátette, hogy ma már az OTP Bank fiókok 95%-a fizikailag is akadálymentesített, jelentős része pedig az infokommunikációs akadálymentesítésen is túl van. Az ügyintézők egy része jelnyelven is beszél, ebben is nagy szerepet vállalt a Kézenfogva Alapítvány, valamint látássérültek számára is kialakítottak megfelelő ügyfélfogadási helyszínt. Emellett a digitális csatornát is sokat fejlesztették. Megpróbálják a szolgáltatásokat digitális csatornákon is elérhetővé tenni, hogy ne kelljen bemenniük a fogyatékkal élő ügyfeleknek az ügyfélirodákba, hanem otthonról is eltudják ezeket intézni.

Az eseményre 140 diákot vártak a kecskeméti általános iskolákból, de mások is becsatlakozhattak a programsorozatba. A rendezvény céljai közt szerepelt, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékos emberek elfogadására és megértésére, hiszen ez fontos része a társadalomnak.

Az elmúlt tizenegy évben 126 helyen rendezte meg ezt az eseményét a Kézenfogva Alapítvány.  Idén ez volt az első ilyen rendezvény, de ebben az évben még várható hasonló kivonulás Budapesten, Miskolcon és Gyöngyösön.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta