Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Karácsonyi üdvözlet Etiópiából

Karácsonyi üdvözlet Etiópiából

Van cipőd, amiben suliba mehetsz? Vannak könyveid, füzeteid is? Tudsz venni magadnak uzsonnát, vagy Anyukád csomagol? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolsz, akkor tudnod kell, hogy nagyon szerencsés helyeztben vagy. Afrikában nagyon sok gyerek számára  nem adottak ezek a lehetőségek. A Magyar Afrika Társaság közvetítésével te vagy akár az egész osztályod segítheti egy-egy afrikai kisgyermek iskoláztatását.

A kelet-ugandai Mbalé városában található a Szent Kizitóról, a gyermekek ugandai védőszentjéről elnevezett árvaház. Az apácák és misszionáriusok által 1968-ban alapított létesítményben nulla és három éves koruk között gondoznak 13 fiút és 12 lányt, jóval több gyermeket, mint amennyire a forrásaik elegendőek, ráadául sokan három éves koruk után is az intézmény lakói maradnak. Több kisgyermeknek meghalt az édesanyja, édesapja, esetleg mindketten súlyos betegek és nem tudnak gondoskodni róla. A szerencsések egy idő után visszakerülhetnek családjukhoz, vagy örökbe fogadják őket – mondta a Magyar Afrika Társaság koordinátora, Patay Dóra.

2015 decemberétől ti is tudtok segíteni az ugandai gyerekeknek! A Magyar Afrika Társaság közvetítésével virtuálisan örökbe fogadhatunk egy-egy, vagy akár több kisgyermeket is, és havi 4000 forinttal biztosíthatjuk az ellátását, iskoláztatását.

 

A most induló ugandai program sikerét az Etiópiában, Maliban régóta jól működő, személyre szóló  támogatási rendszer szavatolja. Az etióp program helyi koordinátora, Dr. Gebrehawarint, maga is egykori támogatott gyermek, rendszeresen küld a távoli, hideg Magyarországra beszámolókat a kicsik hogylétéről, tanulmányi előmeneteléről. Minden karácsony táján személyre szóló, színes rajzokkal díszített levelek érkeznek a támogatott gyerekektől örökbefogadó szüleiknek, etióp nyelven, angol fordítással. Mivel a kereszténység egy különleges, archaikus változata szerint él az etiópok több, mint hatvan százaléka, a gyerekek levelei januárt követően indulnak útnak. Náluk ebben a hónapban ünneplik a karácsonyt.

Tavaly a nyolcadikos Amanuel megírta támogatóinak, hogy orvos szeretne lenni, és HIV betegeket akar gyógyítani. Semhal pedig azt írta, hogy náluk nagyon hideg van karácsonykor, és kedvesen érdeklődött, mi a helyzet Magyarországon. Shewit elmeséli, hogy a támogatásnak köszönhetően biztonságban érzi magát, így jól tud teljesíteni az iskolában. Nagyon sok gyermek biztosítja támogatóit, hogy még jobban fog tanulni a következő évben, mint eddig tette.

Etióp gyerekek levelei magyar támogatóiknak. Rajzokkal is díszítik a leveleket a gyerekek, és megfigyelhetitek a az etióp bélyegeket is  a borítékon.

Etióp gyerekek levelei magyar támogatóiknak. Rajzokkal is díszítik a leveleket a gyerekek, és megfigyelhetitek a az etióp bélyegeket is a borítékon.

 

Sok örökbefogadó szülő maga is szeretne közvetlen kapcsolatba lépni a támogatottjával. Egyikük karácsonyi csomagot küldött egy kislánynak Etiópiába, noha az AHU szakemberei igyekeztek lebeszélni erről, mivel a postai szolgáltatás nagyon bizonytalan arrafelé. A csomag ezzel együtt megérkezett, ráadásul csodával határos módon élő videókapcsolat is létrejött Magyarország és Etiópia között, és a kislány személyesen is megköszönhette támogatójának az ajándékot, mesélte Szabó Györgyi, az AHU humanitárius refernse.

Borítókép: Bánkövi Dorottya

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share