Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Képzeld el, hogy nem tudod elképzelni!

Képzeld el, hogy nem tudod elképzelni!

Képzeld el! – Kezdjük számtalanszor így a mondandókat. Viszont átlagosan 50 emberből 1 nem tud képeket generálni az agyában. Nem tudja elképzelni, amit mesélünk neki.

A jelenséget aphantáziának nevezik és először az 1880-as években írták le egy súlyos agykárosodás tüneteként. A betegség azonban nem nagyon keltette fel a tudósok figyelmét. Végül az Exeter Egyetem neurológusa, Adam Zeman kezdett komolyabban foglalkozni a témával.

aph1

Miután vizsgálatairól cikket közölt a Cortex tudományos folyóirat, 21-en keresték fel, mondván produkálják a tüneteket. Vagyis nem tudnak elképzelni dolgokat, nem képesek felidézni régi emlékeket. De akadt olyan is, akinek az agya nemcsak képek, de szagok, hangok és textúrák előhívására is képtelen.

A jelenségen kívül ezeknek az embereknek az elszigetelődés is nagy problémát jelent. Egyszerűen nem tudnak részt venni a beszélgetésekben barátaikkal, rokonaikkal. „Az emlékek és tapasztalatok, a virágok illata, vagy egy szeretett személy hangja felidézésének képessége; mielőtt rájöttem, hogy mindez lehetséges, még csak nem is sejtettem, mi minden hiányzik az életemből” – idézi a kanadai Tomot az iflscience.com hírportál.

aphantasia

A kutatók szerint a vizualizáció az agy különböző részeinek összehangolt munkájának eredménye, amely az emlékeken alapszik. Az aphantasia-ban szenvedőknél valószínűleg az agy területeit összekapcsoló kötések valahogyan felbomlottak.

Ugyanakkor nagyon érdekes, hogy ezek az emberek álmodni képesek. Ezért Zeman szerint az aphantasia nem is betegség, hanem egy állapot. A pontosabb válaszok érdekében további kutatásokra van szükség.

Képzeld el, hogy nem tudod elképzelni!
Szoktál álmodozni?