Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Kik azok a háztartásbeliek?

Kik azok a háztartásbeliek?

Te is ismersz olyan anyukát vagy apukát, aki nem dolgozik, hanem otthon van? Ő nagy valószínűséggel háztartásbeli. De mit is jelent ez pontosan?

Ő “csak” anya

Ha azt gondolod, hogy háztartásbelinek lenni egyenlő a munkanélküliséggel, akkor tévedsz. A különbség pontosan a munka maga: ha valaki munkanélküli, akkor nem csinál semmit, maximum munkát keres, ellenben, ha valaki háztartásbeli, akkor az a munkája, amit otthon és a ház körül tesz, illetve, amiben a partnerének besegít, ahogy a családjával foglalkozik.

Nem elit és nem kiváltság

Szintén tévedés volna azt gondolni, hogy az elkényeztetett nők vannak abban a helyzetben, hogy otthon vannak. Bizonyos kultúrákban ez az alap, ez a normális, sőt, Magyarországon is ez volt a bevett szokás, még pár évtizeddel korábban is.

Family photo

Mit is tesznek pontosan?

Elsősorban olyan családok esetében jellemző a háztartásbeli foglalkoztatásban lévő feleségek (vagy férjek!), ahogy több gyermek van vagy több generáció együtt él, ezáltal megnövekszik az otthon végzendő munka, esetleg olyan szükséghelyzet alakul ki, amelyben nem is lehetne összehangolni ezeket a feladatokat egy teljes állással. Tehát a családdal, otthonnal, ügyintézéssel kapcsolatos feladatok hárulnak az egyik félre, és a pénz megkeresése a másikra. Fontos azonban leszögezni, hogy ez nem egyenlő például a gyermekszülés utáni egy-két éves otthon maradással.