Ezt nézed:  / Suli / Könyvek és filmek összehasonlítása

Könyvek és filmek összehasonlítása

Olvasol egy jó könyvet, majd alig várod, hogy megnézhesd a belőle készült filmet. Azonban miután láttad, rossz szájízzel jössz ki a moziból, mert nem olyanra számítottál, amit te szerettél volna látni. Ugyanez igaz lehet fordítva is. Ismerős szituáció?

A filmek és a könyvek olykor nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással. A sikerkönyvek esetében szinte már kötelező, hogy megfilmesítsék, de nem mindig sikerül azt a szintet hozni, ami a könyvet jellemzi. A magyarázat egyszerű, mégis több tényezőn múlik.

filmbookiceberg

A legfontosabb azt megérteni, hogy két különálló műfajról beszélünk. Nem lehet egymással összehasonlítani a kettőt, mert mindegyiknek megvan a maga sajátossága. A film egy vizuális műfaj, ahol mi csak az események szemlélői vagyunk, míg a könyv esetében mi magunk alakítjuk ki a történet képi világát, vagyis úgy képzelhetjük el az eseményeket, ahogy a fantáziánk szeretné.

what-3.jpg

Nagy felháborodásnak szokott hangot adni az a feldolgozás mód, mikor a filmben bizonyos dolgokat megváltoztatnak, esetleg kihagynak belőle, vagy egyszerűen átsiklanak rajta. Egyrészt jogosnak is tűnik, mert ne változtassák meg a történetet, másrészt viszont a történet megköveteli a változást. A film ugyanis egy nagyon kötött és beszabályozott műfaj. Csak bizonyos keretek között lehet benne mozogni. Egyik ilyen hátránya az idő. Ha mindent bele szeretnénk tenni, akkor négy óra játékidő is kevés lenne, viszont négy órás filmet csak nagyon kivételes esetben lehet készíteni egy könyvről. Egyrészt túl hosszú lenne, másrészt viszont nagyon drága.

Book-and-a-Movie-1024x1024Nem minden esetben érezzük azt, hogy a film gyengébb lett a könyvnél. Egy tehetséges rendező-író párossal még jobbat is ki lehet hozni belőle, és ezért olykor drasztikusabban megváltozik a történet. Példának okáért gondoljunk a Remény rabjaira, vagy a Harcosok klubjára.

Míg a könyveket általában egy ember írja, addig a filmek esetében több száz/több ezer ember együttes munkája szükséges, így a feladatok is megosztottak.

read-book-see-filmElőfordul olyan is, mikor egy adott filmből készítik el a könyvet. Az érdekes történet ilyenkor sem garantált, hiszen az adott filmet kell kibővíteni több száz oldalra. E mögött is rengeteg munka áll, mert az elvárás szintén adott és az írónak az a feladata, hogy hozza vissza a filmre jellemző világot, valamint történetet. Ami valljuk be, szintén nagyon nehéz dolog.

adaptation1_1024

Egyik adaptációt sem lehet kritikus szemmel nézni, hiszen mindegyik különleges a maga módján. Lényegükben azonban mindkettő ugyanolyan: élvezzük azt, amit olvasunk, vagy nézünk. Merüljünk el bennük és ne kritikus szemmel tanulmányozzuk.

 

Könyvek és filmek összehasonlítása
Meg szoktad nézni kedvenc könyved filmes feldolgozását?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share