Ezt nézed:  / Hírek / Sport / Suli / Középiskolás erőművészek versenye

Középiskolás erőművészek versenye

Nem csupán az idősebb korosztály körében népszerűek az edzőtermi- és erőnléti sportok, hanem a fiatalabbak is egyre szélesebb körben töltik szabadidejüket az edzőtermeben. Május28-án és 29-én a MOM Sportközpontban megrendezett SportFesten is sok általános- és középiskolás lányok és fiúk gyűltek össze, hogy kiderüljön, kik a legjobb fekvenyomók az országban.

Azoknak a sportágaknak hozták létre a SportFestet, amelyek önerőből, támogatás nélkül működnek, ám nagyon népszerűek. A sportolók edzőtermi körülmények között készülnek fel, és nincs lehetőségük saját versenyeket rendezni, nem állnak mögöttük nagy szponzorok, miközben a futás mellett a legnépszerűbb szabadidősportok ezek. Az eseményen ottjártunkkor nem csupán a fekvenyomással foglalkozó fiúkkal és lányokkal találkoztunk, hanem egy húzódzkodás világrekord-kísérletnek is szemtanúi voltunk, ezen kívül látványos capoeira bemutatón is részt vehettünk.

A SportFest eseményei között megtalálható a diákokat megszólító Fekvenyomó Diákolimpia, de a Kempo Grand Prix, Streetworkout és a VII. WBPF Európa- bajnokság, az European Bodybuilding and Physique Sports Federation szabályai szerint. A szabadidős SportFest multisport fesztivál szervezői biztosítják a helyszínt, érmeket és serlegeket a résztvevőknek.

A Fekvenyomó Diákolimpia résztvevői a korosztályuknak megfelelő csoportban versenyeztek. Az egyes korcsoportokon belül egyéni és csapatsikereknek is lehetett örülni. A lányok jelenlétükkel sokat tesznek annak elfogadtatásáért, hogy a hagyományosan nem a nőieséggel asszociált erősportokban is van helye a közhelyesen és – valljuk be- kissé pejoratívan gyengébbik nemnek nevezett résztvevőknek. A lányok negyedik korcsoportjában versenyző egyik sikeres csapat tagját, a vésztői  Popa Vivient kérdeztük. “Heti egy órát edzettünk az év elejétől kezdődően. Eleinte nem súlyemeléssel foglalkoztunk, csak kardióztunk. Ezután 20-25 kilós súlyokat emeltünk, majd mindenki a saját képességeinek, erőnlétének függvényében növelte a terhelést. A SportFesten Varga Csenge és Kincses Nikolett, a csapattársaim, aranyérmesek lettek a korcsoportjukban, hárman ezüstérmesek lettek, Csillag Kriszti, Szabó Nikolett és én.”

A vésztői csapat edzője Berke Lóránd, informatika-technika   szakos pedagógus,  maga is évek óta versenyző. ” Magyar Erőemelő Szövetségnél a masters versenyzők szövetségi kapitánya vagyok. Csapatban megnyertük az országos bajnokságot, a felnőtt csapatunk évek óta legyőzhetetlen. A fiatalokkal szakköri keretek között foglalkozom az iskolában. Lányokkal és fiúkkal is dolgozunk együtt.”

A mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója, Irimiás Erika is szép eredményt ért el korcsoportjában. “Hatodjára veszek részt a Diákolimpián, és negyedszerre kapok aranyérmet, másodjára pedig ezüstöt. Korábban kézilabdáztam, de éppen az edzőm, aki fekvenyomással is foglalkozik, mutatta meg nekem ezt a sportot. Nagyon szeretem a fekvenyomásban, hogy egyetlen pillanatban kell teljesíteni, de eddig a pillanatig hosszú út vezet. Tervezem, hogy a felnőttek között is folytatom a versenyzést.”

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share