Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Külföld vs. otthon – menjek vagy maradjak?

Külföld vs. otthon – menjek vagy maradjak?

A pályaválasztás során ma már nem csak az dilemma, hogy mi legyen belőlünk, ha felnövünk, hanem, hogy hol is tegyük mindezt. Olyan világban élünk, ahol viszonylag könnyedén lehet munkát vállalni külföldön is. Az angol tudás a legtöbb fiatalnál adott, így sokkal bátrabban lehet nekivágni a világnak.

Ahol egészen hamar, és jól biztosított körülmények között megtapasztalhatod, milyen külföldön dolgozni és élni, az a nagy sikerű Camp Leaders program, amelynek lényege, hogy egy nyáron keresztül amerikai gyerektáborokban dolgozol. Munka is, meg nem is, hiszen hiába vagy a munkáltatói oldalon, ugyanúgy táborozol te is, hasonló korú fiatalokkal, a munka után pedig általában van pár hét, amíg szabadon utazhatsz, és felfedezheted Amerikát. Azok, akik egyszer belekóstolnak ebbe az élménybe, általában kinyílik számukra a világ, és pozitívan állnak hozzá a külföldi munka gondolatához.

Miért is érdemes külföldre menni?

Mindenképp érdemes – ha nem is örökre-, de egy kis kitérőt tenni afelé, milyen az élet máshol. Más kultúrákba mindig nagyon izgalmas dolog belekóstolni, főleg, ha az ember nemcsak turistaként, hanem ott dolgozóként teszi ezt. Egyfelől az átlagkeresetek jóval magasabbak – igaz a kiadások is ehhez idomulnak. Külföldön érdemes napok alatt lerázni azt a rossz szokást, hogy mindent az otthoni árakhoz mérünk, mert hamar kiábrándulunk. Mindezen kívül pedig sok új embert ismerhetünk meg, barátokat szerezhetünk szerte a világból, kapcsolatokat építhetünk.

giphy (2)

E sorok írója nemrég ért haza Belgiumból, ahol egy rövid ideig dolgozott. Nagyon felszabadító élmény volt más arcokat látni magam körül, valamiért az emberek is kedvesebbnek tűntek. Napról napra fedeztem fel új, apró mozzanatokat a belgák életéből, és összességében nagyon pozitív élmény volt. Jó egy kicsit kiszakadni az otthoni mókuskerékből, és meglátni, hogyan élnek máshol. Olyan tapasztalatokat szereztem, amelyeket valószínűleg itthon sosem élhettem volna meg. Abban is segített, hogy átértékeljem az itthoni életemet, kiszélesítse a látókörömet.

Miért jó maradni?

Mert a gyökereink mindig itt lesznek. A család, a barátok, a jól ismert helyek, a gyerekkori emlékeink színterei mind itt vannak, ez pedig a legnagyobb húzóerő lehet. Sokaknak adottak a munkakapcsolatok is a család és az ismerősök által, így könnyebb elhelyezkedni. Itthon nyelvi nehézségek sem akadhatnak, hiszen az anyanyelvünkön kell érvényesülni. Persze kint is találsz hamar barátokat, ám az első nehezebb heteket egyedül nehezebb átvészelni – mégsem csöröghetsz rá a barátaidra, hogy fussatok össze egy kávéra.

forrás: giphy

Ez a két oldal kicsit mindig szembe fog állni egymással, ám eközött is meg lehet találni az áthidalást: hiszen a repjegyek ma már nagyon olcsók, könnyen haza lehet ugrani. Az internet segítségével pedig – ha ez ugyan nem is helyettesíti a személyes kapcsolatokat – könnyebb együtt lenni a barátainkkal és családunkkal, még ha több ezer kilométer is választ el tőlük. Nem mindenkinek való a külföldi élet, ám egyszer igazán érdemes megtapasztalni ezt is – akár azért, hogy sokkal jobban értékeljük az otthonunkat.

Külföld vs. otthon: menjek vagy maradjak?
Gimi után külföldön dolgoznál vagy otthon?

(Képek forrása: Vietnam Manpower, Giphy)

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share