Különleges karácsony a világ körül

Rovat

Megosztás

Tudtad, hogy a hollandoknál a Mikulás fehér lovon járja a várost? Hogy a finnek karácsonyi szokása többek közt a szaunázás? Vagy hogy a lengyelek az ünnepi asztalnál a betlehemi jászolt imitálják? Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. A világ legtöbb táján különböző módon ünneplik a karácsonyt.

A holland Mikulás, hivatalos nevén Sinterklaas, novemberben gőzhajón érkezik az országba, majd segítőivel, a Zwarte Pietekkel fehér lovon járják az országot december 6-ig. Sinterklaas bemászik a kéményen keresztül a házakba, és a répáért és vízért cserébe kis apróságokat és pepernotent, egy finom mézes sütit hagy a gyerekeknek. Majd december 5-én Sinterklaas a küszöbre nagy ajándékhalmokat rak, becsenget és elszalad. Mint valami gyerekcsíny. Így mivel ezen a napon mindenki megkapja az ajándékát, a hollandoknál nem szokás december 24-25-én ajándékot adni.

Ellenben Finnországban nagyon is komolyan veszik karácsony napját. Előző nap szépen kitakarítanak, majd szokás szerint szaunával nyugtázzák a napot. Karácsony reggelén fahéjas tejberizst esznek, amiben egy szem mandula van elrejtve, hogy megtalálója szerencsés legyen. Délben a háború emlékére megkongatják a harangokat. Itt az ünneplésbe bevonják háziállataikat is és megvendégelik a közelben fészkelő madarakat. A nap során a felnőttek egy mandulából és mazsolából készült forralt bort, úgynevezett glöggöt isznak, a karácsonyi menü pedig jórészt hal, de előfordul sült rénszarvas is. Este a drákói szigorral megáldott Mikulás mindenhova bekopog, és akit elég jó magaviseletűnek ítél, ajándékot kap.

glögg A lengyeleknél keverednek a keresztény szokások a népi babonákkal. Például az        éjféli miséig böjtölnek, az ünnepi asztal alá szénát és szalmát szórnak a betlehemi  jászolt megidézve, a családfő ostyát tör és abból mindenki saját magának tör  tovább. De ezzel szemben elég babonásak is. Az asztalnál páros számú embernek  kell ülnie, különben valaki szerencsétlen lesz. Az asztaltól mindenkinek egyszerre  kell felállni, különben a leggyorsabban rohanóra az elkövetkezendő évben halál  vár. Viszont legalább 12-féle ételt esznek és a kompótot 12 gyümölcsből készítik,  mindezt azért, hogy Jézus 12 apostolára emlékezzenek.

De vajon mit csinálnak a nem keresztény vallásúak december 25-én? Egy  muzulmán egyiptomi tinédzser elmesélte, hogyan is töltik ők a karácsonyt: Először  is, ők nem ünneplik karácsonykor Jézus születését, mivel a saját prófétáik  születésnapját sem ünneplik meg. Nem állítanak karácsonyfát, nem ajándékoznak.  Ellenben a Ramadant követő hónapban van az „Eid” nevű ünnepük, ami során a  gyerekek új ruhákat, pénzt kapnak ajándékba. Ilyenkor szokás náluk meglátogatni a családot és adományozni a rászorulóknak. Ő egy muzulmán országban lakik, úgyhogy semmi sincs ünnepi díszben. Azonban, ha karácsony idején egy nem muzulmán országba utaznak, csak úgy heccből karácsonyfát állítanak, dekorálnak és ajándékoznak. De nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget. Az egyetlen közös a karácsonyban, bármilyen vallásról vagy országról is legyen szó, a leárazások sorozata. Ő azt mondta nekem, hogy ezt a kis „alternatív karácsonyuknak” tekinti. Ugyanankkor vannak muszlimok, akik december 25-én nem csinálnak semmi különösebbet. Ám ott a keresztények sem december 25-én ünnepelnek, hanem január 6-7-én.

Szóval igaz a mondás, miszerint nincs két hely a világban, ahol egyformán ünnepelnének. De hát így színes a világ!

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta