Lángoló dobverőkkel zúz az Anima Sound System dobosa

Rovat

Megosztás

Ziskó Olivér az egyik legelismertebb stúdió és session dobos, aki számos hazai és nemzetközi formációban is közreműködik. A zenész egy ideje – többek közt – az Anima Sound System ritmusszekcióját is erősíti. A különböző felkérések mellett azonban saját szólóprojektjén is dolgozik, jelenleg harmadik önálló albumán munkálkodik.

A lemez a Global Warning címet kapta. Az album már jó ideje készül, az eredeti megjelenést 2020-ra tervezték, de a zenész egyéb felkérései miatt – a pandémia jót tesz a stúdiómunkáknak – kérdéses a premier pontos dátuma.

A lemezen nem kisebb nevek kapnak majd helyet, mint A Marius Pop, aki a Smiley gitárosa és Olivér állandó zenéstársa, de a Grammy-díjas Damian Draghici mellett is dolgozik zenészként és producerként. Rajta kívül szerepel majd Anthony Crawford – session basszusgitáros, aki többek között Erykah Badu, Allan Holdsworth, Virgil Donati mellől is ismert, de filmzenéken, például a Family Guy sorozat kísérőzenéjén is dolgozik Los Angelesben -, a dublini székhelyű Peter Erdei – Kurt Rosenwinkel zenekarának basszusgitárosa, illetve session zenész. Magyar zenészek közül pedig Mike Gotthard gitáron, Kaltenecker Zsolt billentyűs hangszereken, Peter Papesch és Gudics Martin pedig basszusgitáron játszik.

A lemezről még 2019 októberben érkezett az első dal, a Rise and Fall. A mű akkor rögtön klipet is kapott, Olivér pedig a premier kapcsán mesélt a készülő lemez koncepciójáról is: „Lesznek benne légies hangulatok, nagyon ritmusközpontú az egész, sokkal elektronikusabb a hangzásvilág, trip-hop, funk, drum & bass elemekkel, mindezt úgy, hogy a ritmusok akusztikus hangszereken szólalnak meg élőben is. Egyfajta élő drum & bass, csipetnyi szimfonikus hangzással fűszerezve.”

Az albumról aztán további két mű is klipet kapott, melyek ráadásul együtt debütáltak még tavaly júniusban: a Carnival of Abundance és a Ghost Notes lettek az album következő előfutárai.

2021 áprilisára a Global Warning még ugyan nincs kész, egy újabb dal azonban ismét napvilágot látott: ez pedig nem más, mint a White Keys.

A dal a modern fúziós zene és a programozott elektronika keverékének ígérkező lemez idővonalán inkább az elektronika – főként a dubstep, d’n’b – felé tolódik.

Mint ahogyan a korábban megjelent három szerzemény, a negyedik dal is illeszkedik a konceptalbum mivoltába: a számokat nem csak a ritmikai alap és a stílusbeli hasonlóságok kötik össze, hanem a mondanivalójuk is, hiszen témáikat a XXI. század eseményei és jelenségei inspirálták.

A White Keys című dalhoz egy dobszólós videó készült, mely tüzes-dobolós részeket is tartalmaz. A videóról Olivér elmesélte, hogy mindenképpen szabadtéri helyszínben gondolkodott, mégpedig olyanban, ahol lehet drónt használni és a tüzes eszközök sem jelentenek különösebb veszélyt. Így esett a választása a Ság-hegyre, ahol Hollywood sárkányfilmje, az Eragon is készült. Noha a helyszín valójában gyönyörű, ez a felvételeken nem látszik, hiszen a stáb éjszaka dolgozott. Olivér ugyanakkor hozzátette: „Egyébként sem egy olyan viral-videót akartunk forgatni, ahol a zongorista nagy átéléssel játssza a két akkordot a tengerparti sziklákon, természetesen duóban egy hegedűssel.”

Az új megjelenés kapcsán a Global Warning kulisszatitkairól is mesélt kicsit a dobos:

,,Remélem, hogy az élet nagyon hamar visszatér a normális kerékvágásba, és nemsokára újra beszélhetünk koncertezésről, mert szeretném megfűszerezni az album élő változatát néhány látványelemmel, vizuális kiegészítéssel. Az egyes daloknak más-más üzenete lesz. Mivel ez egy instrumentális album, ezért dalszövegek nélkül ezt a színpad hátterében vetítendő filmmel oldottam meg. Semmi okosság, csak kiragadok néhány elgondolkodtató dolgot a jelenlegi világunkból. Néhány dalban dobverő-trükkök is szerepelnek majd, lángoló verőkkel, ami egyben a műsor másik vizuális eszköze. Egyes helyszíneken ezt – tűzvédelmi okokból – majd UV dob-verőkkel helyettesítem.”

Eddig összesen tizenegy videó készült a lemezre. A videók élő hang take-jei szerepelnek majd a lemezen is. Ahogy az eddigi daloknál, most sem editálták a dobokat. Továbbá sok nagyszerű zenész közreműködik az albumon, három további videó már majdnem elkészült: egy duó Kaltenecker Zsolttal, egy trió darab Papesch Péterrel és Gotthard Misivel, és egy progos dal, amire sikerült összehoznia egy igazi szupergroup felállást, melyben Anthony Crawford basszusgitározik, Marius Pop gitározik, a billentyűs hangszereken pedig Derek Sherinian, akit legtöbben a Dream Theaterből ismerhetünk.

Főkép: Facebook

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta