Legendás szobrok, melyek meghozzák a szerencséd

Rovat

Megosztás

Egy forró nyári napon betértünk Székesfehérvárra, ahonnan az egyik barátom felhívta a helyi ismerősét, hogy melyik látványosság az, amit nekünk abban a fél órában, amit ott töltünk, mindenképp látnunk kell. A válasz pedig Kati néni volt.

Kati néni orra

Nem volt nehéz megtalálni. Kati néni a főtéren áll, és valójában egy szobor. Minden arra járó ember közel megy hozzá, majd jól meghúzgálja az orrát. A turisták fotózkodnak vele, hosszasan vizsgálgatják, a helyiek viszont rutinszerűen csak simítanak egyet az agg néni fényes szaglószervén, s már folytatják is útjukat. A városi legenda szerint, aki jól meghúzgálja az idős asszony orrát, annak bizony nagy szerencséje lesz. Persze én sem akartam szerencse nélkül maradni, ezért ráromboltam Kati néni nózijára. Ezek után nagyon kíváncsi lettem, vajon más városban is vannak-e hasonló szobrok, és igen, vannak. 🙂

Szekesfehervar-Kati_neni

Kőkata bal melle

A Miskolcon lévő szobor  valaha a miskolci egyetemisták tréfáinak állandó alanya és célpontja volt: felöltöztették, kifestették, versbe- és dalba foglalták. A hölgy gúnyneve is innen van, Kőkata, Kőböske. A babona szerint, ha valaki megfogja a hölgy bal mellét, annak nagy szerencséje lesz a vizsgán.

df7ccef4df7f2806096d0831211a302f_1

Hadik lovának heréje

Hadik András lovasszobrához kapcsolódóan igen különleges babonával álltak elő a műegyetemisták. Ha nehéz vizsga várható a közeljövőben, sokan fogják magukat, és felsétálnak a várba, hogy megérintsék azt, aminek nincs négy levele, mégis szerencsét hoz. Már messziről fénylik a ló legféltettebb testrésze. Úgy tűnik, a babona még ma is él.

8333

DSC_0042

Máshol is szeretik a szerencsét

Ha kicsit kitekintünk Magyarországról, s elmegyünk egészen Moszkváig a Plosagy Revoljúcii állomáson találunk egy kutyát. Az Urbanista blogon olvasható, hogy a határőrkutya orra már ugyanúgy fénylik, mint Kati néni orra. Minden arra járó ember simít egyet rajta, hogy szerencsés nap elé nézzen.

20596213_f9bbdcd2580e73a684669d862addd91e_l

 

 

Legendás szobrok, melyek meghozzák a szerencséd
Te hiszel a szerencsét hozó dolgokban?

 

Foto: köztérkép.hu, urbanista.blog.hu, guideathand.com, m.cdn.blog.hu, itthon.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,232RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta