Ezt nézed:  / Hírek / Színes / A legfurcsább fóbiák – hallottál már róluk?

A legfurcsább fóbiák – hallottál már róluk?

Pók vagy éppen tériszony, undor bizonyos bogaraktól, esetleg a bohócoktól való, beteges irtózás: ezek a félelmek igen gyakoriak. Akadnak azonban jóval ritkább fóbiák is. Lássunk hát párat!

Bár világunk elképzelhetetlen anyagi javak és az ezek fokmérőjéül szolgáló pénz nélkül, a chrometofóbiának is nevezett chrematofóbiában szenvedők alighanem jobban örülnének annak, ha ez nem így lenne.

Ők ugyanis halálosan rettegnek az érméktől és bankóktól. Egyesek szó szerint minden gonoszság forrásának tartják a mások által hőn áhított fizetőeszközöket, és attól rettegnek, hogy azok őket is megmételyezik, míg másoknál még furcsább a helyzet. Akad például, aki a vagyonnal járó felelősségtől kap hidegrázást.

A többségünk alighanem ismer a szokásaihoz és bevált, vagy annak hitt megoldásaihoz már-már kényszeresen ragaszkodó embereket, de valószínű, hogy kevesen futottak össze az új ötletektől rettegő ideofóbiásokkal.

A rendszerint egy súlyos trauma kiváltotta lelki kórság elsőre mulatságosnak tűnhet, ám a többi problémához hasonlóan távolról sem holmi vígjátékba illő, bohókás ál probléma. Hiszen az ebben szenvedők a rutin rabjaivá válnak és az attól való legkisebb eltérés is kiborítja őket.

A jól megválogatott szavak erejéről megannyi alkotás született az évek során: okos érveléssel, egy kellő időben bedobott sértéssel, vagy egy szellemes riposzttal jóformán bármit elérhetünk. A nyelvtörőnek sem utolsó hippopotomonstrosesquipedaliofóbia, vagy másképpen sesquipedalofóbia áldozatai viszont esélyesen nem tartoznak a mézes-mázos szavú, aranyszájú szónokzsenik, vagy sziporkázóan szellemes rétorok közé.

Hiszen kényszeresen kerülik a hosszú kifejezéseket – ergo betegségük kiejtése is a frászt hozza rájuk. Soha nem hívnának egy ebet kutyának és más területeken is szeretik a létező legrövidebb választ adni.

Végül felsorolásunkat egy népszerű tévhit eloszlatásával zárjuk. Az anatidaefóbia közel kiirthatatlan az efféle cikkekből, hiszen elsőre roppant bizarrul hangzik, hogy egyesek attól rettegnek, hogy valahonnan egy rosszban sántikáló kacsa figyeli őket.

Ez azonban nem egy igazi viszolygás: a The Far Side atyjaként milliós rajongótáborra szert tevő karikaturista, Gary Larson pihent agyából pattant ki.

Fóbia-kvíz: felismersz minden fóbiát?

A legfurcsább fóbiák – hallottál már róluk?
Neked vannak fóbiáid?

Gera Krisztián

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share