Ezt nézed:  / Hírek / Suli / A legkínosabb helyesírási hibák | Ezekre figyelj!

A legkínosabb helyesírási hibák | Ezekre figyelj!

A helyesírás nem velünk született képesség! Elsajátítható az iskolában, magyartanárok oktatják. Van, akinek több érzéke (úgymond érzékenyebb hallása van hozzá) és van olyan is, aki éveken keresztül küzd vele, még felnőttkorban is!

Összeszedtük a legkínosabb és egyben leggyakoribb helyesírási hibákat, vagyis olyan szavakat, amiket nemcsak a diákok, hanem sok felnőtt is rosszul ír. Ezekre érdemes odafigyelni!

muszáj

Muszáj ezt a szót megjegyezned így, ahogy van! Pontos j és nem ly!

nyitvatartás

Az új magyar helyesírási szabályzat megjelenése óta egybeírjuk a nyitvatartás szót. Előtte helyes forma volt a különírt is, ezért rontják el még most is sokan.

Mariann-nal

Bár ez a forma sokaknak szokatlan, az új szabályzat szerint nem lehet egyszerűsíteni, így a Marinnal nem helyes! Vagyis, ha olyan nevet írunk le, amely két mássalhangzóra végződik, kötőjellel kell a toldalékot hozzákapcsolni.

dicséret

Ha eddig mindent tudtál volna, akkor jár a dicséret, amit bár hosszú í-vel ejtünk, röviddel írunk helyesen!

meg kell tanulnod

Nincs mese, bizony meg kell jegyezni, hogy az igekötőt ahhoz az igéhez kell kapcsolni, amelyikhez tartozik! Ez esetben a megtanulni lenne egybeírva, ha pedig közbeékelődik egy másik szó, mint a kell, akkor külön kell írni a megtanulni szót!

 

Szerencsére ma már a határ elmosódik a helyes és helytelenül írok között! Mindenki örömére, az interneten elérhető a Magyar Tudományos Akadémia Helyesírási tanácsadó portálja ITT. Ha valamiben nem vagy biztos, csekkold!

Képek: giphy.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share