Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Légy naprakész! Változó érettségi szabályok

Légy naprakész! Változó érettségi szabályok

Megváltoztak az előrehozott érettségi szabályai, 2016. január 1-jétől csak az érettségizhet, aki teljesített legalább 50 óra közösségi szolgálatot. Módosult a lehetséges vizsgatárgyak listája is, és az idegen nyelvi érettségi sem a régi.

Érettségi
Szívesen olvasod az érettségivel kapcsolatos híreket?

Változtak az előrehozott érettségi szabályai. 2014-től már csak a tavaszi időszakban lehet előrehozott érettségit tenni, így sajnos hiába nem tanul valaki például kémiát a felsőbb évfolyamokon, nem teheti meg, hogy a friss tudását használva vizsgázzon. A lehetséges vizsgatárgyak köre is leszűkült: informatikából és idegen nyelvből vizsgázhatnak hamarabb azok a vállalkozó szellemű diákok, akik még nem fejezték be középiskolai tanulmányaikat, de legalább 10. évfolyamosak.

2016. január 1-jétől csak az érettségizhet, aki igazolni tud legalább 50 órányi közösségi szolgálatot. Ennek megszervezése az iskola feladata, teljesíteni pedig három év alatt, 9- 11. évfolyamos diákként kell. A kötelező önkéntesség alól csak a sajátos nevelési igényű tanulók kapnak felmentést.

Mely tantárgykból lehet érettségizni? Utazás és turizmusból az idei évtől kezdve csak hatodik, szabadon választott  vizsgatárgyként lehet érettségizni. Ábrázoló és művészeti geometriából, a magyar népzene alapjaiból, hangtani és akusztikai ismeretekből, valamint hangkultúrából sajnos már nem lehet érettségizni. Közismeretei tárgyként lehet érettségizni a továbbiakban művészettörténetből, népművészetből és pszichológiából. Emelt szintű érettségit már csak azokból a tantárgyakból tehettek, amelyeknek az eredményéből a felsőoktatási felvételin pontszámot számolnak.

Szigorítások az idegen nyelvi érettségin. Jelentős pontlevonás jár azért, ha az íráskészséget mérő feladatokban a fogalmazások hossza meghaladja az előírtat. Az is alacsonyabb pontszámot jelent, ha a szöveg rövidebbre sikeredik, mint kellene.

Forrás: eduline.hu, Kép forrása: erettsegi24.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share