Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Légy vegán a bolygóért!

Légy vegán a bolygóért!

A vegánságot eddig hülye trendnek tartottad, vagy legalábbis fura, tőled távol álló divatnak? Sokáig én is húztam a szám, de aztán megtudtam, környezetvédelmi szempontból mennyit segít, ha vegán vagy. Most meg már inkább mindenkit tisztelek, aki ilyen indíttatásból lemond a húsról és minden más állati származékot tartalmazó termékről (értsd: ételről, ruháról, sminkről is).

Az állattenyésztés és a húsipar ugyanis egészen megdöbbentő mennyiségű energiát fogyaszt el. Szén-dioxidot és vizet is rengeteget használ fel maga az előállítás, és akkor még a csomagolás és a szállítás szóba sem került. (Ezért, ha eszel is húsd, amennyiben teheted mindig inkább hazait válassz a boltban. Finom az argentin marha, de képzeld el az útján mennyi káros gázt bocsájtanak ki a különböző járművek Magyarországig…)

A következő kép illusztrálja, hogy egy marhából és egy zöldségből készült ebéd szennyezése milyen viszonyban van egymással.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO a három legkárosabb környezeti tényező közé választotta a húsipart, a Környezetvédelmi Program (UNEP) pedig kijelentette, drasztikus vegán életmódváltásra van szükség ahhoz, hogy a világot és az emberiséget ne pusztítsa el az éhínség, az üzemanyaghiány és a globális klímaváltozás.

Nagy szavak ezek, de a következő adatok szerintem bebizonyítják, hogy nem alaptalanok. Az üvegházhatást előidéző gázok kibocsájtásának legalább 18%-a származik az állatiparból. A vízfelhasználás hasonlóan durva számokat mutat fel: 1 kiló marhahús 13 000 liter vizet igényel, ami majdnem egyenlő ugyanennyi rizs vízigényével. (Erről lejjebb ismét egy sokkoló szemléltetőábra.) Ezeken túl a az állati hús feldolgozása elképesztő sok szennyvizet és egyéb hulladékot termel.

Adatokkal szeretnék zárni is. Huszonnégy órányi vegán életmóddal, azaz egy húsmentes nappal spórolhatsz 4163,95 liter vizet, 20,41 kiló gabonát (amit ugye az állat megeszik, és szintén elő kell állítani), 9,14 méternyi fát, 9,08 kiló szén-dioxidot és egy állat életét.

Még több infó ebben a videóban:

 

Légy vegán a bolygóért!
Te lennél vegán, hogy óvd a környezeted?

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share