Legyen nálad papír, ha nem otthon alszol!

Rovat

Megosztás

Mármint olyan papír, amivel igazolni tudod, hogy te vagy te. Persze nem a barátodnál – barátnődnél töltött éjszakára gondolunk. De a magyarországi szálláshelyeken enélkül már nem tudsz becsekkolni. Legjobb a személyi.

Elméletben ez eddig is így volt, a változás az, hogy most digitálisan is rögzíteni kell az adatokat, be kell szkennelni a dokumentumokat. Ezeket az úgynevezett VIZA rendszer fogadja, amitt nem szabad összekeverni a Magyar Turisztikai Ügynökség adatalapú marketinggel kapcsolatos tevékenységeivel. Ez két különböző dolog. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró a hiedelmekről beszélt a Frissmédiában.

A VIZA (a szó rövidítés, azt jelenti, hogy vendéginformációs zárt adatbázis) kizárólag bűnmegelőzési funkcióval bír és egyáltalán nem egyedi az alkalmazása. Az egész világon gyakori, hogy a bejelentkezéskor rögzítik a vendég adatait – mondja a Föld csaknem minden országában járt Kiss Róbert Richard. Például Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban is használnak okmányolvasót a szálláshelyeken, ezzel is meggyorsítva és megkönnyítve a bejelentkezést. Ennek a fajta kötelezettségnek pedig kizárólag nemzetbiztonsági oka van – teszi hozzá a turisztikai szakember.

A törvényben meghatározott személyes adatokat titkosított módon tárolják. A szálláshely-szolgáltató a következő év utolsó napjáig kezeli őket, a VIZA rendszer így legfeljebb két éven keresztül őrzi meg az adatokat. Ezeket kizárólag a bűnüldöző hatóságok használhatják fel bűnmegelőzésre és bűnüldözéshez, szigorú feltételekkel.

A közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs mai, utolsó sajtótájékoztatóján Novák Katalin bejelentette, hogy a MSZÉSZ kérésére 2022. január 1-ig eltörlik az okmányolvasás kötelezettségét a 14 éven aluli gyermekek esetében. Sokan akadtak fent azon, hogy még a kicsiktől is iratokat kértek a szálláshelyeken. A hatályos törvények szerint egyébként Magyarországon életkortól függetlenül minden polgárnak kötelező rendelkeznie a személyazonosságát igazoló dokumentummal, még ha ezt sokszor nem is veszik komolyan – magyarázta Kiss Róbert Richard. Ez lehet személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány. Így bizony a gyereknek is hamar ki kell váltani az okmányokat, célszerű az útlevelet – mondja a két kisgyermeket nevelő Kiss Róbert Richard. Már nem elegendő bejelentkezéskor egy papír kitöltése, hanem kell az okmány. A kisebb szálláshelyek ingyenes szoftverrel, akár mobiltelefonnal is meg tudják oldani a feltöltést. Vége tehát annak az időknek, amikor a bejelentőre rá lehetett írni, hogy a vendég neve: Micimackó János – magyarázta a szakember.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta