Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Létezik olyan, hogy túl sok? Mi áll a vásárlási mánia hátterében?

Létezik olyan, hogy túl sok? Mi áll a vásárlási mánia hátterében?

A Középsuli Zsanija is imád vásárolni, bár azt ő maga sem tudja, miért! Nos, ezzel nincs egyedül. A koronavírus miatti korlátozások enyhítésével, végre van lehetőség egy-két új ruhadarabot beszerezni a nyári szezonra. Nincs is ezzel semmi baj, míg nem válik túlzottá a vásárlás. De mit jelent az, hogy túlzott, egyáltalán van olyan, hogy túl sok vásárlás? Segítünk megválaszolni a kérdést.

Pár új darabbal még nincs gond
Ha úgy érzed, a közelgő szezonra muszáj beszerezned egy koptatott farmert vagy egy feszülős blúzt, az még nem jelent gondot. Ha megtetszik egy ruha a kirakatban, és szeretnéd megvenni, ne érezd rosszul magad, mind éreztünk már hasonlót.

De akkor mennyi az annyi?
Mikortól számít kényszeresnek a vásárlás? Egyáltalán mitől lesz kényszeres a vásárlás, és milyen hatásai lehetnek? Shahram Heshmat Phd erre a kérdésre kereste a választ 2018-as cikkében.

Véleménye szerint a kényszeres vásárlás egy olyan viselkedés, ami ismétlődően megjelenik káros következményei ellenére is. Hiába jelentkeznek anyagi gondok, aki kényszeresen vásárol, annak állandóan a vásárláson jár az esze.

 

Egy 2010-es amerikai tanulmány szerint, a nők nagyobb mértékben érintettek a kényszeres vásárlást illetően. Mivel kényszeres, ezért egyéb zavarok is jelentkeznek mellette, például depresszió vagy szorongás. Leginkább a 30-as korosztályt érinti, kamaszok esetében nem igazán jellemző.

Mik lehetnek tehát a jellemzői a kényszeres vásárlásnak?
Shahram Heshmat Phd cikkében az alábbiakat részletezi a kényszeres vásárlás mögött:

 • Impulzus vásárlás
  Ez nagyjából előzetes tervek nélküli vásárlást jelent, vagyis ahogy a kirakatban feltűnik egy szép darab, azt azonnal meg kell venni. Mivel állandó vásárlásról van szó, nem ritka, hogy bontatlan dobozokban állnak a vásárolt ruhák, és a sok vásárlástól nincs idő megnézni a már megvásárolt darabokat.

 

 • Vásárlás körüli eufórikus érzések
  Ez a felemelő érzés leginkább a vásárlás folyamatának szól, és nem magának a ruhának, tárgynak, amit vásárol a személy. Vagyis kényszeres vásárlás esetén nem a megvásárolt tárgy tesz boldoggá, hanem maga a vásárlás.

 

 • Vásárlással a rossz érzések ellen
  A kényszeres vásárlás oka lehet a rossz érzések, szorongások csökkentésének vágya. Aki kényszeresen vásárol, sokszor azért teszi ezt, hogy utána jobban érezze magát.

 

 • Bűntudat ellen
  Heshmat szerint, a bűntudat is eredményezhet kényszeres vásárlást, hiszen itt a vásárlás az érzés elfedését szolgálná, ebből viszont így egy ördögi kör lehet.

 

 • A fizetés fájdalmának ellensúlyozására
  Heshmat kiemeli, hogy a kényszeres vásárlás a fejlett országok sajátja, ahol a hitelkártya használata mindennapos. Ennek használatával ugyanis mérsékelhető a pénzkiadás feletti rossz érzés, hiszen „csak” egy kártyát nyújt át a vásárló a vásárlás folyamán és nem konkrétan pénzt.

 

Mit tehetsz, ha úgy érzed, túl sokat vásárolsz?
Ha úgy érzed, túlzóvá válnak vásárlási szokásaid, kérj szüleidtől, rokonaidtól, barátaidtól segítségét. Mondd el nekik bátran a problémádat. Fontos, hogy megfigyeld a mögöttes okot, ami a túlzott vásárlásaid felé visz, és azok felismerésével lehetőséged lesz azok megoldására is.

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share