Ezt nézed:  / Hírek / Színes / A Linkin Park-sztori

A Linkin Park-sztori

Júniusban még hazánkban koncertezett az amerikai zenekar. 45 ezer ember előtt léptek színpadra a VOLT fesztiválon, sokan kritizálták a koncertet és az új lemezt is, de annyi biztos, a Linkin Park hatalmas rajongótábort épített ki szerte az egész világon, rengetegen szeretik és elismerik őket. Ismerd meg jobban a világ egyik legnépszerűbb bandáját!

A Linkin Park elődjének számító Xero nevű bandát Mike Shinoda, Brad Delson és Rob Bourdon alapította a 90-es évek derekán. Később, mások is csatlakoztak az együtteshez.

Mielőtt Chester belépett volna a zenekarba, a Grey Daze nevű együttesben próbálta ki magát, grunge-ot játszottak, két lemezük is megjelent 94-ben a Wake me, később, 97-ben pedig a No Sun Today.

2000-ben megjelent a Linkin Park első lemeze, amit már Chesterrel énekeltek fel, ez volt a Hybrid Theory, ami egyébként később gyémántlemez lett, több, mint 10 millió példányt adtak el belőle az Egyesült Államokban.

Második stúdióalbumukat 2003 márciusában dobta piacra az együttes Meteora címmel. A lemez szokatlanul rövid lett, mindössze harminchat perces.

A rákövetkező albumukra viszont viszonylag sokat kellett várniuk a rajongóknak, ugyanis 2007-ben jelent meg Minutes to Midnight címmel. A lemez kicsit eltér az előzőektől: több lett a káromkodás és háttérbe szorult a rap.

Ezen lemezen inkább a dallamosság került előtérbe. A változás sok rajongónak nem tetszett, úgy vélték, ez már nem az a Linkin Park, amit megszerettek. Ennek ellenére a lemez nagyon fogyott, már az első héten körülbelül hatszázezer példány kelt el belőle.

2008-ban egy koncertalbummal jelentkeztek, a Road to Revolution: Live at Milton Keynes című lemezen a banda addigi összes népszerűbb dala szerepel. Később, még jó pár lemezük megjelent, mindegyik meglehetősen nagy visszhangot keltett.

2017-ben látott napvilágot legújabb albumuk One More Light címmel, ezt a lemezt is sokan bírálták, mondván, inkább populáris lett, mint Linkin Park-os.

A 20 éves banda idén lépett fel először magyar közönség előtt, holott a VOLT kívánságlistáján évek óta az első helyen szerepelnek.

A zenekar fennállása óta szinte mindig arra törekedett, hogy valami újjal rukkoljon elő. A Linkin Park dalokban megtalálhatóak a rapmetal, a hiphop az alter és az elektronikus zene elemei, hangzásvilága, ami egészen sokszínűvé teszi az banda zenéjét. Ezt az a két Grammy-díj is tökéletesen bizonyítja, amit korábban nyertek el. Eddig több, mint hatvanmillió albumot adtak el.

Chester Bennington halála az egész világot megrázta. Az énekes egészségével már többször volt probléma. 2001-ben egy mérges pók csípte meg, de olyan is történt, hogy közvetlenül a koncerten sérült meg, és csak azután vonult be a sürgősségire, miután hatalmas koncertet adott. A Linkin Parktól függetlenül is zenélt, továbbá számos nagy sikerű filmben játszott. A már évek óta alkohol-és drogproblémákkal küzdő énekesre tegnap találtak rá holtan, Los Angeles-i otthonában.

Figyelem! Ha Te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

 

Írta: Csala Károly

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share