Ezt nézed:  / Zene / LOLA: tinibálványból felnőtt énekesnő

LOLA: tinibálványból felnőtt énekesnő

Nem sokan lehetnek ma már, akik ne hallották volna Lola nevét legalább egyszer valahol, a tíz- és harmincéves korosztályon belül főleg nem, hiszen Lola már több, mint tíz éve van a zenei pályán énekesnőként. 2005-ben még egy szeles tiniként kezdte a zenélést, ma pedig már majd harmincéves felnőtt nő. 

Álomtáncával, vagyis első zenei videójával levette a lábáról nemcsak a közönséget, de a szakmát is. Persze az énekesi karrierje 100%-osan nem itt indult, hiszen már hétévesen is énekelt a lány. Zongorázni is tanult az általános iskolában, valamint öt évig járt szolfézsra.

2001-ben is jelent már meg albuma, igaz, akkor még Ditti néven. Első lemeze mai művésznevével 2006-ban jelent meg, 2007-ben megint elérte az aranylemez minősítést.

Még 2006-ban megjelent a második kislemeze Hallja meg a világ címmel. A dalhoz készített klipben feltűnnek a Barátok közt akkori tiniszereplői, vagyis Noémi (Csifó Dorina), Tóni (Dósa Matyi), Emma (Marenecz Fruzsina) és Ricsi (Galgóczy Gáspár).

via GIPHY

Nagyon termékeny év volt ez a tizenegy évvel ezelőtti Lolának, hiszen egy harmadik kislemez is elkészült, az pedig a Gregor Bernadett és Fancsikai Péter főszereplésével elkészült Tibor vagyok, de hódítani akarok című film betétdala lett.

via GIPHY

Nem mintha a 2007-es év művészi válságba sodorta volna Lolát, hiszen ebben az évben jelent meg a második albuma Élj a mának címmel. A legütősebb, legnépszerűbb dal erről a nagylemezről a Mozdulj már lett, amelyben az énekesnő sportra buzdítja a hallgatóit.

via GIPHY

2007 sem csak a stúdiómunkákról és klipforgatásokról szólt a fiatal énekesnőnek: a Tokio Hotel előzenekara lehetett a német banda budapesti koncertjén.

via GIPHY

Lola nem arról híres, hogy húzná az időt az albumkiadásokkal: 2008-ban meg is érkezett a harmadik, na, és mi lett az album címe: Lola 3. Ezen az albumon már inkább rockosabb dalok találhatóak, de persze továbbra is populáris formában. Összesen négy dalból készült videoklip erről az albumról: Ne szólj!, Mama, Féktelen éj és Ünnepelj ma velünk! Az utóbbi még 2007-ben készült karácsonyi kis nóta. A Féktelen éj videoklipje volt az, amikor igazán nagyot változott az énekesnő. Erről a blikk.hu is írt 2009 szeptemberében, ekkor volt az énekesnő 21 éves.

” Lesz egy olyan jelenet, amikor miniszoknyában – már önmagában ez szokatlan lehet tőlem – fogok szerelmet vallani egy fiúnak. A dal egyébként inkább a bulizásról szól, de a klipbe a rendező, Indián belecsempészett egy kis szerelmet is”

– nyilatkozta akkor a fiatal lány az újságnak.

via GIPHY

2011-ben nem egy negyedik albumot adott ki az énekesnő, hanem legújabb dalait már MP4 lejátszón dobta piacra. Ezen már inkább elektronikus zenei szerzemények találhatóak meg. Olyanok, mint az első dal, a Benned élek, s az elektronikus zenei elemek ennél csak jobban hatnak majd a lejátszón lévő többi dalra, mint például a Más lettél című, melyhez szintén készült klip is a későbbiekben.

Aztán 2012-ben ismét összefonódott a neve egy újabb filmes darabbal, ekkor a Merinda, a bátor című animációs film betétdalának választották az általa énekelt dalt; ez a Lelkem száll.

Lola – Lelkem száll (részlet)

Szintén ebben az évben jelent meg az új frizurát is bemutató Túl a falakon című dalhoz készített klip. Ez a dal már félig akusztikus pop és félig elektronikus, mellyel sikerült ötvöznie a régi és új Lolát.

 

Az elkövetkezendő években Lola folyamatosan potyogtatta ki újabb és újabb dalait, melyekhez videoklip is készült. 2013-ban A szerelem ég című, 2014-ben pedig az Árnyék és a Méz a kés hegyén című dalok jelentek meg. Az utóbbi különlegessége, hogy ebben Lola a korábbi közel tíz év zenei időszakának élményeit és tapasztalatait taglalja.

 

2015-ben egy jótékonysági dallal jelentkezett az énekesnő, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kérte fel, hogy készítsen egy dalt és hozzá egy klipet is: így jelent meg végül két éve az Így van jól. Erről egyébként mesélt korábban az énekesnő a Középsuli.hu-nak is:

“Amikor először láttam kopaszon magam, bevallom, sírtam. Hirtelen nagyon sokkolt. Aztán kb. két perc múlva már magabiztosan járkáltam a kopaszparókámban. Örömmel vállaltam a felkérést, hiszen jó ügy mellé állhattam és gyerekeknek segíthettem”

– mondta.

Az interjú teljes szövegét itt elolvashatod.

Tavaly a Viadal, majd a Sose vagy egyedül című dalokkal rukkolt elő. Az előbb említett dalt később Kozma Orsi Szívgyógyító címen dolgozta át, az utóbbihoz pedig egy klip is készült, amelyet Horvátországban forgattak Krk szigetén. Szintén tavaly, de már az év végén egy harmadik dallal is jelentkezett az énekesnő Beléd szerettem címmel.

Az évek során eddig tehát tizenkilenc videoklipet készített Lola, négyben pedig vendégszerepelt, valamint húsznál is több elismerést és díjat kapott: a VIVA Comet díjátadón lett az év énekesnője kétszer is, de korábban, 2006-ban már az év legjobb új előadója címet is bezsebelte rajta, Bravo Otto-díjas énekesnő is lett többször is, 2012-ben pedig a Transilvanian Music Awards  különdíjét vihette haza.

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share