“Maga nem egy seggfej, csak mindent megtesz, hogy az legyen”

Rovat

Megosztás

Hangzik el a mondat a Social Network – A közösségi háló című film zárásaként. Elgondolkodtál már azon, hogy az ebben a filmben feltüntetett sztorik valóságosak-e?

Mark Zuckerberg valóban “hülye picsának” hívta volna a barátnőjét egy blogbejegyzésben? A Facemash egy valódi oldal volt? Ha igen, hogy lehet az, hogy huszonkétezer kattintást ért el az oldallal, miközben a Harvard Egyetemnek közel sincs is ennyi diákja? Erica Albright valós személy volt? Az az igazi Bill Gates volt a filmben? Látta ezt a filmet Mark Zuckerberg, és ha igen, mit gondol róla? Ha a történet egy részét a készítők megváltoztatták, miért nem perelte be őket Mark Zuckerberg? Minderre választ kaphatsz a cikkben!

Gif: Campusriot.com
Gif: Campusriot.com

 

Mark Zuckerberg valóban “hülye picsának” hívta volna a barátnőjét egy blogbejegyzésben?

Igen. A forgatókönyvíró Mark Zuckerberg korábbi LiveJournal blogját használta fel legtöbbször szóról szóra, beleértve a html-kódokat is, amiket Mark írt.

Ha nem hiszed, járj utána. Itt próbálkozz!

Gif: Giphy.com
Gif: Giphy.com

 

A Facemash, amely egyetemi lányok rangsorolásáról szól, egy valódi oldal volt? Ha igen, hogy lehet az, hogy huszonkétezer kattintást ért el az oldallal, miközben a Harvard Egyetemnek közel sincs is ennyi diákja?

A Wikipédia angol nyelvű változata szerint igen, valódi volt.

Sőt, a Harvard Crimsonban, az egyetem lapjában is jelent meg cikk az esetről.

2003. november 19.

“A rövid életű, de annál inkább népszerű harvardi verziójú ‘Szexi vagy nem?’ készítője azt mondta, nem kell elhagynia az iskolát, miután az igazgatói tanács fegyelmi tárgyalásán felmentették.”

– írja a Harvard Crimson online felülete.

Ami a kattintásokat illeti, összesen 450 diák szavazott 22.000-szer. Ez szintén kiderül az egyetemi lapból.

Gif: Giphy.com
Gif: Giphy.com

 

Erica Albright valós személy volt?

Talán. A blogbejegyzésben azt írja Mark, hogy “Jessica Alone egy hülye picsa.” Jessica az egyik olyan név, amit a forgatókönyvíró megváltoztatott a történetben, a GrouchoReviews-nak el is mondta, miért:

“Semmi sincs a filmben, amit azért tettünk bele, hogy világszenzáció legyen. Nincs benne semmi, amire ráfoghatnánk, hogy ez a film hollywoodizált. Van néhány eset, amikor összemostam két karaktert. Három esetben megváltoztattam a karakter nevét. Egyikük egyáltalán nem is jelent meg vizuálisan a filmben, tehát ő egy off-screen karakter. A másik két esetben egyszerű a válasz: semmi okom nem volt rá, hogy ezeket az embereket zavarba hozzam. “

 

Az az igazi Bill Gates volt a filmben?

Nem. A színész neve Steve Stires.

“A honlapján az első számú Bill Gates imitátorként tünteti fel magát.”

– meséli a film rendezője az EW-nek.

GIf: Gennyes.my
Gif: Gennyes.my

 

Látta ezt a filmet Mark Zuckerberg, és ha igen, mit gondol róla?

Mark Zuckerberg a film megjelenésekor elutasította a róla készült filmet, és megfogadta, hogy soha az életben nem nézi meg. Végül mégis megnézte azt egy premier előtti vetítésen.

És hogy  mi a véleménye róla többek között?

“Olyan termékeket gyártunk, amit félmilliárd ember lát. Ha ezt a filmet csak ötmillió ember látja, akkor nekem nem igazán számít a dolog.”

 

Gif: Tumblr
Gif: Tumblr

 

Ha a történet egy részét a készítők megváltoztatták, miért nem perelte be őket Mark Zuckerberg?

A New York Times-on jelent meg egy cikk erről:

Eugene Volokh, a University of California jogi professzora azt mondta, hogy ha Mark Zuckerberg beperelte volna a készítőket, és közéleti személyiségnek kiáltják ki őt,’be kellett volna bizonyítania, hogy a készítők tudták-e, hogy a kijelentések igazak-e, vagy pedig egy vakmerő hazugság részei’.” David L. Hudson Jr., az Egyesült Államok első alkotmánymódosítását támogató szervezet tudósa is azt mondta, hogy ‘eléggé nehéz lenne’ beperelnie a készítőket egy olyan személynek, mint Mr Zuckerberg, hiszen egészen kicsi a valószínűsége annak, hogy becsületsértésnek minősítenék a filmet.”

 

Gif: Giphy.com
Gif: Giphy.com

 

 

Facebook - Használat
Te naponta hány órát facebookozol?

Borítókép: Bizzammovienews.com

Forrás: Slashfilm.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta