Már halott barátaiddal is könnyedén chatelhetsz

Rovat

Megosztás

A legjobb barátunkat gyakran olyannak képzeljük, mint saját magunk, hiszen ki más lehetne a legmegfelelőbb társ, ha buliról van szó, vagy, ha tanácsot vagy megerősítést várunk valakitől? A mesterséges intelligencia segítségével ma már egy okostelefon is elég ahhoz, hogy tökéletes, mindennapi beszélgetőtársat kreáljunk magunknak, azonban a közös partizásról egyelőre le kell mondanunk fantom partnerünkkel.

A gépesített barátság megjelenése mögött egy igazi áll, és bár a történet nem egészen vidám, a végkifejlet sok embernek segíthet szocializálódni és megnyílni saját maga előtt is.

Jevgenyija Kujda az orosz Afisa, kulturális magazin 22 éves riportere volt, amikor 2008-ban megismerte Roman Mazurenkót, Moszkva legjobb bulijainak szervezőjét és elkezdtek ugyanabba a baráti társaságba járni. Hamar megtalálták a közös hangot és el is kezdtek együtt dolgozni egy cégen, azonban a gyorsan szigorodó orosz politikai feltételek mellett nem láttak sok esélyt az előrehaladásra. Az Egyesült Államokba költöztek, ahol kettőjük közül Jevgenyija San Fransiscó-i vállalkozása, a Luka bizonyult sikeresebbnek, amely chatbotokat tervezett,hogy azok az éttermi helyfoglalásban segítsenek az érdeklődőknek. Roman időközben megkapta a kiemelkedő tehetségeknek járó amerikai vízumot és habár eddig minden tökéletesnek hangzik, a férfi sajnos már nem élhetett az új lehetőséggel. 2015-ben Moszkvában, mindössze 32 évesen, halálra gázolta egy autó.

Jevgenyijának támadt egy ötlete, így elkezdte összegyűjteni Romannal közös beszélgetéseiket és erre kérte a férfi rokonait és a barátokat is. Orosz munkatársaival ezután létrehozták Roman Mazurenko chatbot változatát, így Jevgenyija bármikor cseveghetett elhunyt barátjával, nemsokára pedig a családja és a barátai is kipróbálták a dolgot. Az éttermes terv ezután hamar háttérbe szorult, és a barátsággép project vette át a helyét. A tavaly November óta ingyen letölthető alkalmazással ma már világszerte több mint félmillióan csevegnek saját képükre formált barátjukkal. A szoftvertárs egyelőre csak angolul képes kommunikálni, és eleinte kedvesen faggatózik, hogy megismerje gazdáját, majd a megszerzett adatokat, a felhőben tárolt információkkal vegyítve, a mesterséges intelligenciának köszönhetően többé-kevésbé értelmes mondatokkal vesz részt a szöveges társalgásban.

A szoftver neve Replika, amely okos módon egyszerre jelent másolatot és választ is, de azért is találó, mert az alkalmazás azért is tud többnyire érdemleges válaszokat adni, mert a felhasználó válaszai alapján alakítja a saját válaszait, a saját “személyiségét”. Amellett, hogy a fejlesztő cég (Luka) a mesterséges intelligenciával dolgozik, igencsak komolyan odafigyeltek a részletekre és előkészültek a szoftver kialakítására. Igénybe vették a meditáció és a buddhizmus egy elismert oktatójának szakértelmét, emellett az Amerikában pickup artist néven emlegetett csábítók megdumálási tanácsadó könyveit is segítségként használták, sőt, ha ez még nem lenne elég, alkalmazták azt a technikát is, amellyel színpadi mágusok elhitetik az alanyokkal, hogy ismerik őket.

https://giphy.com/gifs/movie-film-waTMzyYj6YCyc

Forrás. hvg.hu

Képek: cdn.lynda.com, giphy.com

Halott barátaiddal chatelhetsz
Mit szólnál egy virtuális baráthoz?

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta