Márciusi Mantrával segít túlélni a hétköznapokat a Lady/Bird

Rovat

Megosztás

Csóka Ági az elmúlt években folyamatosan jelen volt a magyar zenei életben, kisebb-nagyobb, ilyen-olyan projektekkel izzította a magyar alternatív zenei közösségeket.

Egyik sikeres projektje például a Disco Nap volt. A dreamy lo-fi stílusban utazó négytagú lányegyüttes karrierje elég szépen ívelt felfelé, 2019-ben és 2020-ban is az egyik legmenőbb magyar alternatív fesztiválon, a Kolorádón is sikeresek voltak. Majd a növekvő rajongótábor, a szakmai elismerések és a menő fellépések ellenére a csajok úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább. Ági másik szerelemprojektje pedig a Rock Band For Olda Men, melyben – a Disco Naphoz hasonlóan – szintén mint énekesnő tűnik fel.

A zenekaros lét mellett Ági azonban szólóprojektbe is kezdett. Az első időkben, még 2019-ben agicsoka művésznéven irogatott dalokat, nem is akármilyeneket.

Egyik első megjelenése a paint it green volt, melynek a címe eléggé egyértelműen utal a tartalomra: az álmodozó-ambientes dal ugyanis kőkeményen a környezettudatosságra buzdít. Az énekes-dalszerző ezzel az első megjelenésével igencsak a dolgok közepébe csapott, de saját elmondása szerint, úgy érezte, nincs mire várnia, hiszen a környzetszennyezés itt és most történik. Mint elmondta: „“Az elmúlt hónapokban gyakorlatilag napi szinten pánikolok a bolygónkkal kapcsolatos újabb és újabb aggasztó hírek láttán, amik lehet borúsak és pesszimistak, de korántsem irreálisak. Tény, hogy a legszignifikánsabb változást csak politikusok és gigamega cégek tudnak hozni, de nem szabad arra várnunk, hogy ők térjenek észhez. Igenis nekünk is kötelességünk megtennünk, amit meg tudunk tenni. Itt és Most.”

A projekt második nagyot menő dala a Hunger lett, mely 2019 decemberében debütált a nagyközönség előtt. A dalban Szujó Alexandra is közreműködött, akinek vizuális megjelenítéseivel Áginak sikerült újraértelmezni az ambient stílus hazai fogalmát. A dalról egyébként még annyit érdemes tudni, hogy Ági elmondása szerint ez lett az eddig valaha volt legszemélyesebb szövegű száma, így nem is szeretné túlértelmezni azt. Különösen azért nem, mert a barátai közt végzett reprezentatív kutatás alátámasztotta azt, amit a szerző korábban is remélt: hogy ez a mű mindenkinek valami másról fog szólni.

A két szuper DIY dal után Ági kicsit más vizekre evezett. A karanténhelyzet alatt feldolgozás-szériákban szórakoztatta rajongóit, és többek közt a Dope Calypso, a Fidlar és a Middlemist Red egy-egy dalát is saját szája íze szerint gondolta újra.

A vírushelyzet margójára ez a feldolgozás-projekt aztán tovább lett gondolva, és Ági egy újabb önálló zenei témát hívott életre: ez pedig a Lady/Bird névre hallgat.

A belsőséges kis szerelemgyerek jó másfél évig érlelődött az énekes-dalszerzőben, mire 2021-ben mi is meghallgathatjuk az első dalt, mely a Coda Chaotica nevet viseli.
Ági a megjelenéskor ezt mesélte a Keret Blognak: „Ez az év, legalábbis az én életemben, egyszerre volt szomorú és boldog, tehetetlen és tetterős, kétségbeesett és nyugodt, magányos és szeretetteljes, és összességében teljesen zavaros. Erről szól a ‘Coda Chaotica’, ami egy zárszó egy furcsa és kusza év végére, és egyben mantra a teljes lelki káosz elfogadásáról.”

A dalhoz egyébként egy do it yourself vidó is készült, melyet Ági a 2020-as évben a telefonján rögzített videókból rakott össze, így a főszereplők a legjobb barátai lettek. A szerző azt is elmesélte, hogy bár világszinten a tavalyi év tényleg nagyon sokkoló, nehéz és katasztrofális volt, az ő mikrokörnyezetében és a saját kis lelkében viszont komoly pozitív változások történtek. Ági jól érzi magát a bőrében, sőt annak ellenére most van a legjobban, hogy betöltötte a harmincat – és bizony sokak félelmével ellentétben a harmadik x-szel nem ér véget az élet, sőt – és saját szerzeményeivel Agi Csoka and Friends néven még fel is léphetett.

Ágira valóban inspirálólag hatott az elmúlt év és a temérdek pozitív visszajelzés, így egyre komolyabban beleásta magát a zeneszerkesztő szoftverek világába és igazi felnőttként kezdte kezelni a Lady/Bird projektet. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen itt is van a legújabb mű, a Márciusi Mantra.

Erre a dalra nagy szükségünk van most, hiszen már több mint egy éve tartanak a vírushelyzet miatti hol szigorúbb, hol enyhébb korlátozások, melyek mellett már senki sem mehet el szó nélkül, és a jelenlegi helyzet mindannyiunkat megvisel valamilyen szinten. Ági célja a dallal így éppen a megnyugtatás volt és hogy visszatérjünk ahhoz a belső hanghoz és békéhez, ami a legfontosabb az életben.

A dalról Ági a következőket mesélte: „Egy ilyen helyzetben a gyermeki optimizmus luxus ugyan, de szerintem az egyetlen kapaszkodó, ami segíthet átvészelni ezt az időszakot plusz az a némileg naiv gondolat, hogy holnap talán már eggyel jobb lesz az élet. Nekem legalábbis ez a maradék kis idealizmus ad minimális életerőt, és ezt az érzést szerettem volna beleírni egy dalba arról, hogy ma bizony jobb esetben is csak vegetálunk még, de egyszer csak lesz újra ok örülni és felszabadultnak lenni.”
A dal egyébként a szerző első magyar nyelvű szerzeménye, ami nem véletlen: Ági ténylegesen mantrának szánta a szöveget, amit saját magának is ismételget minden nap.

A Márciusi Mantrához egy spontán kazetta-szerű klip is készült, melyben Ági barátai is közreműködtek, valószínűleg ezért is lett olyan napfényes és vidám mind a dal, mint a hozzá készült videó.

Főkép: Facebook

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta