Mariann-nal megyek a Toldi Moziba – Megjelent az új helyesírási szabályzat

Rovat

Megosztás

A magyar helyesírás szabályai nem könnyűek. Sokunknak meggyűlik a baja az egybeírás, különírás, a kötőjelhasználat vagy a rövidítések helyes használatával. 2015 augusztusában került a könyvesboltok polcaira A magyar helyesírás szabályainak legfrissebb, 12. kiadása. Vajon könnyebb, vagy nehezebb lesz ezentúl helyesen írni?

A nyelvhasználati szokások folamatos változásához igazodva a Magyar Tudományos Akadémia időről-időre kénytelen átdolgozni a helyesírási szabályzatot. A legutóbbi vérfrissítés 1984-ben történt, így már itt volt az ideje az új, 12. kiadás megjelenésének. 10 éves előkészítő munkát követően 2015 augusztusától vehetitek kézbe az új szabályzatot. Az 12. kiadás a szerkesztők szándéka szerint “felhasználóbaráttá” tenné a helyesírást, azaz közelebb hozná a helyesírási szabályokat a nyelvhasználati gyakorlathoz. Az Index.hu szemezgetett az új szabályokból, ti pedig eldönthetitek, sikeres volt-e ez a vállalkozás.

A kiejtéshez igazodva írjuk mostantól a következő szavakat: bura helyett búra, a bedekker helyett bédekker és a reverzíbilis helyett reverzibilis, immúnis helyett például immunis a helyes alak. A nagyratörő és a tenyérbemászó szavakat ezentúl egybe kell írni, mivel a nyelvhasználat egységként kezeli ezeket az összetételeket.

Igazodik a szaknyelvi igényekhez többek között az elsőfokú, paralimpia, feketedoboz, vegyesúszás és a szabadvers szavak helyesírása is.

Jó hír, hogy egyszerűsödik a dátumok helyesírása. 2015-től az alábbi alakok mindegyike helyes: 1. vagy 1-je, 1-én vagy 1- jén, 1-ig vagy 1-jéig stb. Az elseji vagy elsejei szóalak számjeggyel írva: 1-i vagy 1-ji vagy 1-jei.

 

Most már az időpontokat is írhatjuk úgy, ahogyan mindenki jelölte őket eddig is: 13:00. Talán kevesen tudták, hogy a helyes alak eddig a 13.00 volt.

A képzőszerű utótagokat ezentúl egybeírjuk a közszókkal. Azaz a -fajta, -féle, -nemű, -rét, -rétű, -szerű stb. utótagokat egyszerűen odaillesztjük a toldalékolni kívánt szó után. Így például az ésszerű ezentúl észszerű lesz.

Tudtad, hogy kétféle kötőjelet használunk, hosszút és rövidet is? Ha nem, ezzel nem vagy egyedül, biztos lehetsz benne. A géptípusok neveit eddig nagy kötőjellel írtuk, ám mostantól már a gyártók határozzák meg a helyes írásmódot.

A szabályzat nem segít mindekt abban, hogy eldöntsük, az eBay vagy az Ebay, illetve az IPhone, vagy az iPhone alak a helyes. Mivel tulajdonnév, elvileg nagybetűvel kellene írnunk a szót, de a gyártó, illetve a tulajdonos máshogyan határozta meg a név helyesírását. Ezt a dilemmát nem oldja fel a szótár – írja az Index.

Az alapvetően vegyes írásmódú intézményneveknek ezentúl minden tagját írhatjuk nagybetűvel:  Toldi mozi helyett tehát nyugodtan írhatjuk, hogy Toldi Mozi.

A személynevek toldalékolásában is változás lesz. Eddig csak a családnevek toldalékolása esetén volt helyes a kötőjeles alak: Papp-pal. Most már a keresztnevek esetében is a Mariann-nal alak a szabályos, a megszokott Mariannal írásmód pedig hibás.

 

A közneveket eddig nem írhattuk nagybetűvel. Mostantól azonban bizonyos hivatalos iratokban leírhatjuk, hogy Vevő, Alperes stb. Ezek a változtatások leginkább a jogászokat érintik, de mindenki számára hasznos információ lehet, hogy a belső használat esetén ezentúl nem hibás, ha például a Magyar Tudományos Akadémia szót rövidebben szeretnénk jelölni, Akadémiát írunk. Eddig az akadémia alak volt a helyes, hiszen jelen formájában köznév a szó.

Megváltozik a betűrendbe sorolás szabálya: a kisbetűs szavak helyesen megelőzik a nagybetűs szavakat. Tehát a helyes sorrend: opera, Opera, viola, Viola. Eddig mindegy volt, hogy Viola, viola, vagy viola, Viola, nekünk tetsző sorrendet választhattunk.

 

A szabályzat már megvásárolható a boltokban, de hivatalosan szeptember 3-án 10 órakor jelentik be az új szabályzatot az MTA székházában – tudta meg az Index.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta