Mások szemetét is a svédek dolgozzák fel

Rovat

Megosztás

Svédországban, a szeméterőművekben elégetett hulladék , melyet energiatermelőként hasznosítanak, nem meríti ki a svéd erőművek kapacitását, ezért az ország a szemetet külföldről vásárolja.

A svédek amúgy is kevesebb hulladékot termelnek, mint az európai átlag. Európa többi részén 500 kilogramm jut egy főre, míg a svédeknél csak 461 kilogramm – olvasható a vilagszam.hu-n.

Mások szemetét is a svédek dolgozzák fel
Ti szelektíven gyűjtitek a hulladékot?

 

Svédországban 32 szeméterőmű dolgozik, melyek részben brit, olasz, norvég és ír forrásból származó, import hulladékot égetnek el. Ha egy tonna hulladékot elégetnek, akkor egy tonna kőolaj elégetésével kitermelt áram harmadát tudják előállítani.

A legfontosabb kritérium a hatékony szemétégetéshez a szelektív hulladékgyűjtés, bár a gyárakat így is sok kritika éri, mert a kritikusok véleménye szerint az elégetéssel sok mérgező anyagot juttatnak a környezetükbe, míg, akik támogatják a hulladékégetést, azok más állásponton vannak.  A legrosszabb formája a hulladék eltűntetésének mindenképpen az, amikor a szabad ég alatt égetik el azt. A becslések szerint pedig ez a világ szeméttermelésének 40 százalékát teszi ki.

 

Forrás: világszám.hu

Képek: pachamama.org, therinddiaries.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,719RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta