Ezt nézed:  / Hírek / Színes / Mastodon, avagy új platform a közösségi médiában?

Mastodon, avagy új platform a közösségi médiában?

Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter. Manapság már szinte le sem akadunk a telefonunkról, folyamatosan mások posztjait lessük, vagy épp újakat gyártunk a saját profilunkra. Vásárolunk, beszélgetünk, tájékozódunk és mindenközben talán sokkal többet is megosztunk magunkról, mint azt hinnénk.

Az elmúlt évben több botrány is kirobbant a Facebook atadvédelmi irányelvei miatt, éppen ezért rengeteg változást is hoztak a fejlesztők, azonban akadt valaki, aki ennél nem állt meg.

A Mastodon nevű közösségi oldal teljesen új szemléletmóddal kísérletezik, úgy tűnik egyre nagyobb sikerrel. Aki esetleg rákeres a Google-ben, az elsőként egy metal zenekarra, vagy egy régen kihalt elefánt fajra talál (nem véletlen a logó), de kicsit lejjebb a közösségi háló is felbukkan. A Mastodon létrehozója egy huszonéves jénai programozó, akinek röviden elege lett a populáris közösségi oldalak rossz döntéseiből, így csinált egy sajátot.

 

A Twitterhez csak külsőségeiben hasonlító oldal hívószava az “ember vagy, nem pedig árucikk”, valamint igyekeznek “etikus alapokon nyugvó döntésekkel küzdeni a közösségi média ártalmai ellen”. A Mastodon továbbá a kilencvenes években népszerű IRC rendszerhez hasonlít, azaz egy kliens-szerver alapú csevegőprotokoll, ahol rengetegen csetelhetnek egyszerre.  Egyszerre több szerver fut az ingyenes rendszeren és újat is bárki indíthat, így az újonnan regisztráltak is bárkit elérhetnek, szerverhatár nélkül. Eugen Rochko, a Mastodon megalkotója szerint éppen ezért ennyire különleges az oldal, hiszen így, ha az általa futtatott szerver vagy annak fejlesztése valamilyen oknál fogva le is áll, a további szerverek képesek életben tartani a hálózatot, hiszen a forráskód nyílt, a szerverek pedig egymástól függetlenek. Éppen ezért senki nem függ senkitől, mindenki a maga ura és a saját közösségét, hálózatát építi.

Bár az oldal egyenlőre meghívóval működik, elég egyszerű hozzájutni (Google továbbra is a barátod), és mivel az oldal fejlesztőjének esze ágában sincs leállni a munkával, a szerverek leállásától vagy eltűnésétől sem kell félniük az újfajta közösségi média tagjainak.

Kiemelt kép: boffosocko.com

Forrás: hvg.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share