Az MDC mániákusan a mániákról énekel

Rovat

Megosztás

Egy péntek esti palacsintázós beszélgetésen vagyok túl az MDC frontemberével, Bátori Mikivel, aki nemrégen a rajongókkal egy közös bécsi kiránduláson vett részt. Mesélt magukról, az MDC-ről és hogyan kezdődött az ő nem mindennapi történetükről…

Boti multicégnél dolgozik, illetve az IdiotSide nevű együttes tagja is volt, akik léptek már fel az X-Faktor mentorával, Tóth Gabival a műsorban való szereplésük előtt.

“Elég érdekes szituáció volt. Ott álltunk mi a színpadon, Boti a gitáros, Tóth Gabi pedig a másik oldalon mint mentor.”

 

Lapis Botond
Lapis Botond

 

Mikiből valszeg villamosmérnök lesz, amint elvégzi a fősulit. Dani is a felsőfokú tanulmányai mellett az X-Faktor hangtechnikáját erősíti.

Ha visszaugrunk az időben az X-Faktor válogatóira, a táborra és a mentorházba, akkor észrevehetjük a srácokon, főként Mikin, hogy nagy volt a feszültség, a megmutatni akarás, a bekerülni vágyás, ő is ezt érezte magán, illetve erről mesélt nekem:

“Egyre nagyobb volt a tétje mindennek. És akkor ott érzi azt az ember, hogy tényleg, amikor valamit nagyon akar, de már annyira akarja, hogy összeszorul, és benne van az, hogy nem sikerül… és nekünk nagyon benne volt az, hogy nem sikerül, mert nagyon sok jó zenekar volt. Emlékszem arra, hogy például a mentorházban én nagyon izgultam, nagyon ment ez a feszülés, és én nagyon be akartam kerülni a srácokkal. Amikor Robi kimondta, hogy bekerültünk, akkor kijött belőlem minden. És akkor mintha bekerültünk volna egy ilyen fogaskerékbe. Addig kint voltunk, hirtelen bekerültünk, elkezdtük belülről szemlélni a dolgokat, elkezdtük nézni, hogy mi hogy működik. Elsőnek estünk ki, de annyiból jó volt, hogy elkezdtünk magunkkal foglalkozni, elkezdtünk dalokat gyártani, felkértek, hogy írjuk meg a finálénak a nyitódalát. (…) Megtanultuk, hogy hogyan kell bánni a rajongókkal, kedvesnek kell lenni velük.”

 

“Pedig sokan nem tartják ezt olyan fontosnak.”

– árulta el nekem Miki.

 

Bátori Miklós
Bátori Miklós

 

De akkor miért zenélnek? Vannak olyanok, akik hátsószándékkal csak és kizárólag a rajongásért, miközben az egész arról szól, hogy „átadjon valamit” az adott zenész.

“Nagyon sokan abba a hibába esnek, hogy maguknak zenélnek. Azért zenélnek, mert szeretik. Meg kell találni azt a középutat, hogy azért zenél, mert szereti, viszont tetsszen az embereknek is.”

 

Van, aki személyes indíttatásból:

“Volt egy-két ismerősöm, aki mondta, hogy szívesen meg tanulna gitározni, mert azzal lehet csajozni, de ezekből nem is lett nagyon semmi, csak így mondták.”

 

Persze ott van a tény, hogy a közönséget is nehéz lenne hülyének nézni. Ha valaki csak a népszerűségért, a csillogásért csinálja, annak kár is belekezdenie, mert oltári pofára esés lesz a vége.

“Abban lehet igazság, hogy rövidtávon összejöhet, mert ha van mögötte egy nagyon erős stáb, akik aláraknak mindent, ő csak elénekli a dalokat és sztároskodik, akkor egy ideig lehet ezt csinálni, de telik az idő, és le kell rakni valamit, akkor az emberek kiszúrják, ha valami kamu.”

 

Mi a nem kamu akkor?

Egy egyszerű példa a srácok saját Eurovíziós dalával, ami a függőségekről szól.

“Ha például valaki úgy énekelne a drogok ellen a színpadon, hogy közben lövi be magát, akkor az nem lenne hiteles. Az emberek azt kiszúrják, ha valaki nem őszintén akar csinálni valamit.”

 

  • De akkor mégis mit jelent az a bizonyos “foglalkozunk a rajongókkal”?

“Kérdeztem, hogy mit szeretnének, mert volt pár dal, amit kivettünk, és eddig mindig játszottunk, (…) és teljesen fel voltak háborodva, hogy a ’Help-et’ nem játsszuk, az X-Faktorban azzal kezdtünk, és nekik az alap, és akkor mondtam a srácoknak, hogy szeretnék, hogy rakjuk vissza, és rakjuk vissza.”

 

Kiss Dániel
Kiss Dániel

 

Miki arról is mesélt, hogy eleinte hogyan fedezte magát, amikor otthon énekelt.

„Régen, amikor elkezdtem zenélni, akkor én gitározni kezdtem el alapból, és szerettem énekelni, de féltem. Én mindig egy visszahúzódó ember voltam korábban, és az X-Faktor segített megnyílni a világ felé. Soha nem mertem énekelni, és az ember nem úgy születik, hogy tud énekelni, csak az ilyen Michael Jackson kaliberű tehetségek azok, akik már mindent egyből tudnak. Énekelgettem otthon, és akkor mondták, hogy ’jólvan már, inkább gitározz’, és akkor ez mindig bennem volt, és otthon, ha én éneklek, akkor bezárom az ajtót, és én nem tudok hangosan énekelni otthon, ezért hogyha énekelek otthon, ezt még egy idősebb énekes-ismerősöm tanította, hogy ha nem akarok hangosan énekelni, akkor rakjak párnát magam elé, mert ugye a hang terjed, és akkor az felfogja,  és az nekem belülről, pszichésen azt sugározza, hogy nem vagyok hangos, és akkor kiengedhetem a hangomat.”

 

Aztán hogyan került ki a szobából a párna mögül ez a hang?

https://www.youtube.com/watch?v=zkN3ryn7a88

 

„A producerünk, Attila látott bennem lehetőséget,elmentem hozzá énekelni, én meg tökre izgatott voltam, hogy végre éneklek egy ilyen embernél, mert ő írta a ’Micsoda nő ez a férfit’ meg a ’Jóban rosszban’ zenéjét is ő szerezte, megyek hozzá énekelni, és két perc után így lenyomta, ’jólvan, kezd elölről, de ez nagyon rossz volt’.”

 

Aztán „fejlődtem, fejlődtem”, és most ott állnak az Eurovíziós Dalfesztivál hazai elődöntősei között a „Maniac” című dalukkal.

És hogy mennyire különleges Miki hangja?

Volt egy ismerősöm, megmutattuk neki az Eurovíziós dalt, de nem mondtuk meg neki, hogy ez a mi dalunk, hanem azt mondtam, hogy mutatnék egy dalt. Elindítottam, elkezdődött az ének, és mondta, hogy ’hát ez te vagy’.”

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta