Megérkezett a Teddy Queen első nagylemeze

Rovat

Megosztás

A gyergyószentmiklósi Teddy Queen viszonylag fiatalnak számít a magyar alternatív zenei körökben, hiszen 2017-ben alakult. A trió már az induláskor belehúzott, hiszen alakulásuk évében a Nem számít című dalukkal a 2. helyezést érték el a Legszebb Erdélyi Magyar Dal című versenyen. A dal egyébként a közönségdíjat is megkapta. Ezzel egy időben a zenekar énekes és gitárosa megnyerte az Újfalusi Gábor díjat is, kiemelkedő zenei tehetségéért.

A trió kezdetben Erdélyben aratott nagyobb sikereket, közös turnén vettek részt olyan, Erdélyben és itthon is befutott zenekarok társaságában, mint a Junkie Jack Flash, Esti Kornél. De előzenekaroskodtak a Tankcsapda és a Bagossy Brothers Company zenekaroknak is.

2018-ban megnyerték a Háromszéki Diákegyüttesek Találkozójának zenei versenyét is. Ez év nyarától pedig a Teddy Queen felkerült nemcsak a román, de a magyar zenei palettára is, hiszen több mint húsz erdélyi és magyarországi fesztiválon zenéltek. Fellépéseik közt szerepelt a Double Rise, Tusványos, Vibe, EFOTT, Szabadság Feszt, SIC feszt, Szféra és a Siculus Fesztivál is. Ezzel egy időben pedig helyi és magyar adók is felkapták dalaikat, így a fesztiváloktól távol maradó közönség is megismerhette a banda dalait.

A trió 2019-re tervezte első nagylemezének megjelenését, de sajnos megcsúsztak kicsit a munkálatokkal. Mostanra viszont tökéletesítették az anyagot, és már meg is jelent a Nekem itt a helyem című lemez, mely a szokásos streaming platformok mellett fizikai formátumban is megjelent. Itthon egyébként a Tixa.hu-n lehet megvásárolni az albumot, míg Erdélyben a Shop and Roll webáruházban, valamint a MOL benzinkutakon érhető el.

A lemez beharangozó dalai közül kettő még 2020-ban napvilágot látott: a Hétfő várjon áprilisban, a Senki más! pedig júliusban debütált, ráadásul mindkét dal egy-egy ütős klipet is kapott. A második klipes szerzeményhez a srácok még egy játékot is hirdettek, melynek keretében a szerencsés nyertes és annak barátai élőben hallhatták a Teddy Queen-t. A fiúk ráadásul házhoz mentek, így a koncertekre már kiéhezett rajongók a saját kertjükben, nappalijukban vagy konyhájukban fogadhatták a beválalós zenészeket.

A zenekar már ekkor is nagyon izgatott volt a készülő nagylemez miatt, de most kicsit lazíthatnak és élvezhetik a sikert, hiszen két év megfeszített munka után egy elég menő albumot raktak össze. A srácok azt mesélték, az első nagylemezt mindenképpen komoly mérföldkőnek tekintik karrierjükben. Az album 12 dal tartalmaz, köztük a már korábban klipet kapott két szám mellett, a címadó dal is megtalálható a korongon.

Érdekesség, hogy „a lemez koncepciója a körforgás, hiszen az élet különböző szakaszairól szólnak a dalok egy egységet alkotva“

– árulták el a fiúk.

Fotó: albumborító/Facebook

A srácok egyébként szívesen meséltek külön-külön is a dalokról.

A korong első száma a Mennek a hegyek címet kapta. „A dal azt a töréspontot mutatja be, amikor az ember végtelenül ábrándozik egy személy után, ám amikor a legjobban benne van abban az érzésben, hogy milyen érzés ha meglenne az a személy akkor jön rá, hogy már régen elment.”

Másodikként az Angyalom című szerzemény került fel a lemezre, mely a magány és a vágyakozás himnuszává vált.

A Mondd csak című dal története egészen különleges, ugyanis a szám egyetlen sorból inspirálódva született meg. A dal egyébként egy afféle figyelmeztetés is, hiszen a srácok azt üzenik vele, nem szabad és nem is érdemes a szőnyeg alá söpörni az érzéseinket.

A Viszlát című dalhoz a banda eddigi legprofibb, leglátványosabb és legmenőbb klipje társul.

A szám sztorija pedig azt az időszakot örökíti meg, mikor „valaki elhagy egy közeget, miben nem érzi jól magát, ám végül legyőzve önmagát újra és újra visszatér a közegbe, mivel rá van kényszerülve, hogy ott maradjon.”

A Szempár című mű a hitkeresés dala, a Kicsikét nevű szerzemény pedig a vágyott jó megtapasztalásáról szól, a Senki más című dalban pedig eljutunk oda, hogy megvan az a tökéletes, amit örökké meg is szeretnénk tartani.

Az album nyolcadik dala lett a címadó, Nekem itt a helyem, amely a megérkezésről szól. A dal azt a pillanatot csípi el, mikor „egy társadalmilag kitaszított egyén megtalálja a helyét és beilleszkedik. A zűrös múlt is megjelenik a dalban, mint magunkról lerázott tényező.”

A címadó számot követi a Hétfő várjon, amit ugye már korábbról sokan ismerhettek, mint az album egyik promó dalát. A szám arra buzdít, hogy az a legjobb, ha minden helyzetben önazonos maradsz és nem arra törekszel, hogy mások bőrébe bújj. A lemezen ez az egyik legmélyebb mondanivalót hordozó dal, de nem kell megijedni tőle, hiszen a laza hangszerelés miatt összességében egy jókedvű, vidám dalt hallgathatunk.

A Most itt című szám a Teddy Queen egyik személyes kedvence, mely több átalakítás után, egy letisztult verzióban került rá a lemezre.

A minden a helyén című dal a Vibe fesztivál 2019-es himnusza lett, és ez egyben a „legpörgősebb, legzúzdább dala a zenekarnak. Azt az elméletet zenésíti meg, hogy az életben néha az út a fontos a céljaink elérésekor, nem csupán a cél.”

A korong záródala pedig a Nem szól rám senki, melyet egy szakítás inspirált.
Az erdélyi rajongók egyébként voltak olyan szerencsések, hogy már élőben meg is hallgathatták a teljes albumot, hiszen Romániában más járványügyi szabályok vonatkoznak a koncertekre, mint itthon.

Főkép: YouTube

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,232RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta