Megérkezett Naszreddin hodzsa és nevettetve mesél

Rovat

Megosztás

Szellemesen állít tükröt az emberiség elé a legújabb magyar animációs sorozat, aminek névadója, egyben főszereplője: Naszreddin hodzsa nevettetve adja át nekünk az élet nagy igazságait. Történeteit évszázadok óta hallgatják, elbeszélései bejárták a világ minden táját.

A szóbeli hagyományoktól az írott könyveken át Hodzsa történetei a KEDD Stúdió által most eljutottak a rajzfilmsorozatos változatig. A NASZREDDIN HODZSA meséi első, húsz epizódból álló évada szeptember közepétől elérhető a Telekom tVOD-kínálatában.

Rendezője és írója, Gerdelics Miklós és Kúnos Ignác turkológus. Az 1,5-2 perces történetek időtálló, univerzális üzenetet közvetítenek: a bolondos mester az abszurd humor nemzetközi nyelvén tanít a fortélyos gondolkodásra, szokásaink újraértelmezésére, ezáltal a keleti és a nyugati közönséget is megszólítja.

Az élelmes gondolkodás a magyar és a török mesehagyománynak is fontos eleme – magyarázza Gerdelics Miklós rendező.

 

A hodzsa egyszerre bölcs és bolondos, akit az élet szeretete és élvezete vezérel: mindene a gyermekien őszinte kíváncsiság és a túlzott komolyságot megkérdőjelező tréfa. Gyermeki magatartására ugyanakkor rá is játszik, csavaros észjárását leplezve, amellyel a többi szereplőt és a nézőket is tanítja. Erre utal a sorozat szlogenje is: Bölcs bolondságok, bolond bölcsességek.

A csattanós történetek mesélője Berecz András mesemondó, aki már korábban is foglalkozott Naszreddin hodzsa tanmeséivel.

Naszreddin egy titokzatos figura, aki kevésbé kiszámítható, mint mondjuk Háry János vagy Csalóka Péter, hanem önmaga ellentéte is tud lenni. Néha az ember elbizonytalanodik, hogy ugyanaz a karakter-e – mondja Berecz András, aki gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlja a sorozatot.

Az embereknek tetszik Naszreddin gondolkodása, szeretik, hogy előttük jár – teszi hozzá a mesélő.

 

A KEDD Stúdió műhelyében készült sorozat animátorai Gerdelics Miklós és Fazakas Kinga, producere az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza, zenéjét pedig a török Turku népzenekar szerezte.

Itt az animációs sorozat előzetese!

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta