„Megérkeztek” az oroszok: két arany a Műúszó Világkupán délelőtt

Rovat

Megosztás

Azonnal meglátszott az eredményjelzőn, hogy a sportágat két évtizede uraló oroszok képviselői is indultak a délelőtti programban a budapesti műúszó Világkupa második napján: fantasztikus gyakorlatokkal, 94 fölötti pontszámokkal nyerték a csapat és az egyéni rövidprogramot.

A csapat rövidprogramban elsőként az ukránok kápráztatták el a nézőket a Duna Arénában – ám később az oroszok megmutatták, miért uralják a sportágat éppen húsz éve (1998-ban, a perthi vb-n nyerték meg először a csapatversenyt – azóta az összes olimpián és világbajnokságon diadalmaskodtak). A kötelező elemekre épülő programot mindenkinél egy kicsit jobban, szebben, kidolgozottabban csinálják – és ebben a sportágban a 2.6 pontos különbség meglehetősen nagynak számít. Most ennyivel előzték meg az ukránokat, és csaknem egy teljes ponttal kaptak többet, mint a párizsi idénynyitón.


A csapat egyik legrutinosabb tagja, az olimpiai és nyolcszoros világbajnok Marija Surocskina így értékelte a gyakorlatukat:

„A felkészülés közepén járunk, ehhez képest szerintem jól ment, de most eléggé az érzelmek dolgoznak bennünk, mert ilyenkor még harci üzemmódban vagyunk, hiszen holnap is van egy nagyon fontos szám. Azt sem tudnám megmondani, milyen hibákat csináltunk, mert egy dolog, hogy mi milyen érzésekkel jövünk ki a vízből, de a lényeg délután jön, amikor videón visszanézzük a gyakorlatot, és az edzőink részletesen értékelik a látottakat.”


Ebben a számban a magyar válogatott nem, viszont két klubcsapatunk is indult, a Medúzát látták jobbnak a pontozók, így ők lettek a hatodikak, míg a BVSC a hetedik helyen zárt.


Az egyéni rövidprogramban az volt a nagy kérdés, hogy az oroszok szupertehetsége, a 17 esztendős Varvara Szubbotina meg tudja-e előzni a rutinos ukrán Jelizaveta Jaknót, aki a nyitónapon párosban és szabad kombinációban is aranyérmes volt, és az ifjú vetélytárs „vízbe szállásáig” vezette a viadalt, mégpedig az egyetlen 90 feletti pontszámmal. Nos, az élete első felnőtt nemzetközi viadalán induló, egészen lenyűgöző testalkatú Szubbotina pontjai valósággal kilőttek a bíróknál: több mint 94 pontot kapott, hemzsegtek a 9.5, 9.6-os kalkulusok, így megnyerte a viadalt.


Ebben a versenyszámban három magyar is indult, a tavalyi világbajnokságon a Városligetben is szólózó Kiss Szofi volt a legjobb, ő a nyolcadik helyen zárt, míg Rényi Luca 12., Fodor Adél 13. lett.

Műúszó Világkupa Budapest Open – 2. nap, délelőtt

Csapat rövidprogram
1. Oroszország 94.6289
2. Ukrajna 92.0168
3. Olaszország 88.3951

Egyéni rövidprogram
1. Varvara Szubbotina (orosz) 94.1510
2. Jelizaveta Jakno (ukrán) 91.0814
3. Linda Cerruti (olasz) 88.5434

Az ukránok két aranyérmet szereztek a Duna Arénában zajló szinkronúszó világkupa-verseny szombat délutáni-esti programjában.

Az úgynevezett highlight kűrben és – Anasztaszja Szavcsuk, Jelizaveta Jakno révén – a páros szabadprogramban is fölényesen utasították maguk mögé a riválisokat. Utóbbi számban Kiss Szofi és Dávid Janka hatodik lett.
A vasárnapi zárónapon délelőtt az egyéni szabadprogram esedékes 10 órától, majd 15 órától a csapatok kűrje.

Műúszó Világkupa Budapest Open – 2. nap, délután
highlight kűr:
1. Ukrajna 93,1333 pont
2. Izrael 79,7333
3. Szlovákia 75,1000

Páros szabadprogram
1. Anasztaszja Szavcsuk, Jelizaveta Jakno (ukrán) 92,2668 pont
2. Linda Cerrutti, Constanza Ferro (olasz) 90,5998
3. Anna-Maria Alexandri, Eirini Alexandri (osztrák) 86,0000

Forrás: úbudapestartistic2018.hu, MTI

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,204RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta