Mégsem bomlik le a nejlonzacskó?

Rovat

Megosztás

A műanyag palackok újrahasznosítása már megszokottá kezd válni, de mi a helyzet a zacskókkal, amiket telepakolunk mindenfélével a boltból hazamenet? Az újrahasznosíthatóságot jelölő zöld nyilak és háromszögek már rengeteg polietilénből készült szatyorra kerülnek rá, de némelyiket hiába tesszük a komposztba, vagy hagyjuk nyugodt szívvel elszállni a széllel, ugyanis nem bomlik le.

los-angeles-bans-plastic-bags-537x442

A michigani egyetem kutatói három éven át vizsgáltak öt olyan anyagot, amelyek elvileg segítik a nejlon zacskók lebomlását. Megnézték, mi történik a szatyrokkal oxigén jelenlétében, azaz a komposztálás során, anaerob környezetbe kerülve, azaz a szemétlerakóban, illetve akkor, ha egyszerűen elássuk a föld alá.

Az az ötféle anyag, amely a zacskók gyártása során a polietilénhez kerül, elméletileg gyorsítja a bomlási folyamatot, azonban a kutatók a kísérletek során nem találtak különbséget a sima és a hozzáadott anyaggal készült nejlonzacskók bomlása között. Szóval, hiába anyagozták be a szatyrokat, ugyanolyan lassan bomlanak le, nem elég hozzá néhány év.

Bár a gyártók azt állítják, a műanyag zacskók olyan mértékben lebomlanak, hogy a mikroorganizmusok ezzel is tudnak táplálkozni, ez egyáltalán nem így van, mert ezek az anyagok sokáig ellenállnak a természetnek és nagyon lassú a bomlási folyamatuk.

dc-taxes-plastic-bags

Szóval, hiába a komposztálás, egy év alatt egyetlen zacskóból sem lesz tápanyag a kertnek vagy a mikroorganizmusoknak, erre egyelőre tovább kell várni, így nem árt továbbra is inkább a szemetesbe dobni a már nem használt zacsikat.

Fotók: cmgdigital.com, treehugger.com, inhabitat.com

 

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,201RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta