Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Megtaláltuk Magyarország legösszetartóbb osztályát?

Megtaláltuk Magyarország legösszetartóbb osztályát?

Nos, ezt nem tudjuk mi sem, hiszen nem vizsgáltuk meg az ország összes osztályát részletesen. A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium végzősévfolyamának D jelű osztálya viszont nagyon úgy tűnik, hogy egy jól verbuvált csapat.

Az iskola ezen a héten tartotta meg a kampányhetét, vagyis azt a hetet, amikor azért gyűlik össze a suli diákserege, hogy az alsóbb évfolyamok lakói eldöntsék, melyik legyen a suli legnépszerűbb osztálya. Legalábbis a D osztály így gondolja. Talán. Illetve nem. Vagy mégis?

DSC00882

Nos, ők is ilyen zavarban voltak, amikor azt a kérdést szegeztem nekik, hogy mégis mi a célja a kampányhétnek, miért kampányolnak.

„Levezetni a stresszt az érettségi előtt.”

– első megszólalásra ezt bökte ki Attila, a kampányhét egyik vezéralakja, akinek vezéregyénisége a megkülönböztető jelmezből máris remekül látható.

Egy frankó kampányhéthez egy zseniális csapatnév is társul: Super Dudes. Mi más lenne egy osztály közös neve, ha egyszer a való életben is szuperhaverok a tagok?

DSC00859

De komolyra fordítva a szót, mi is akkor ez a kampányhét?

„Ez egy hagyomány, amit évről évre minden végzős átél, ilyenkor vissza tudják adni azt, amit ők kaptak akkor, amikor kisebbek voltak.”

– fogalmazta meg a hét valódi értelmét Dóri.

Hogy mi is az, amit kaptak?

Figyelem, gondoskodás, hiszen ezeken a napokon etetik, itatják a végzősök az alsóbb évfolyamok tanulóit, figyelnek a lelkükre, mint egy család.

Hogy miért?

Szavazatért természetesen.

Ha már viszont kampány, akkor ezt a törődést nyilván programpontok is megvalósítják. Hogy mik is ezek, azt az osztállyal készült interjúból halványan tudtam meg, úgy tűnt, számukra nem a konkrét program számít, hanem a szimplán just having some fun, mindegy, hogy hogyan jön az létre. Azért azt korábban már elkaptam, hogy a beauty-téma és a szkander sem maradt ki, sőt, még egy kis bográcsban készített étellel is megkínálta az osztály a fiatalabb diákokat.

DSC00871

Hogy hogyan kerül terítékre mégis a rengeteg program, azt Fruzsi határozta meg nekünk.

„Mindenkinek van egy-egy ötlete, azt összevetjük, és aztán a közös kalapból kikerülnek a legjobbak, amelyek végül a listára is felkerülnek.”

A hagyományhoz hozzátartozik egy nagyszüneti tánc:

„Ez egy vegyes tánc volt, az volt a célja, hogy magunkat adjuk benne, bemutassuk a különböző stílusokat összekeverve, egy-egy olyan stílust, amit mi mind képviselünk.”

– meséli Ditta.

DSC00868

„Egyáltalán nem volt nehéz betanítani a csapatot, mert már ötödik éve vagyunk osztálytársak, és van köztünk egy olyan kötelék, ami rávesz minket arra, hogy egy ilyen eseményen odategyük magunkat, és 100%-osan koncentráljunk a feladatra.”

– tette hozzá Jancsi, az osztály koreográfusa arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyire volt nehéz megmozgatni a csapatot.

 

Tehát egyáltalán nem volt veszekedés? Tettem fel a kérdést, szerintem jogosan.

„Ami késik, nem múlik.”

– említette meg poénkodva az egyik srác, nem túl halkan.

Egy gimis osztálytól „elvárná” az ember, hogy legyen veszekedés, de viccet félretéve, ez az osztály egyöntetűen NEMET mondott a lehetőségre.

DSC00864

Mennyi meló van ebben viszont, ami azt feltételezné, hogy legyenek összezördülések?

„Tavaly márciusban kezdtük el, és nem hagytuk, hogy ránk zúduljon az egész. Márciusban kezdtük el a filmet, és két hete vettük fel az utolsó jelenetet.”

– meséli Attila.

Hiszen a média bevonása is szükséges egy kampány megnyeréséhez, és egy teljesen tökéletesen összerakott film erre pontosan megfelel. De hogy hogyan rakták ők össze?

„Sony Vegas Pro-t használtam a film vágásához, aztán Adobe After Effects-et használtam az effektekhez, ezt én a Sony Vegas Pro és a Photoshop keverékének mondanám.”

– mesélte Szabi, a helyi vágómester, aki szabadidejét nem sajnálva rengeteget dolgozott a nagy művel.

A film alapkoncepcióját a fiúk találták ki, mondják a lányok egyhangúlag.

DSC00873

„Azt akartuk, hogy minél inkább olyan legyen, mint mi. Elvont. Minél inkább valami butaságra épüljön. Egyik éjszaka összeültünk a fiúkkal a kollégiumi szobában, kineveztünk egy füzetet kampányhetes füzetnek, és ami csak jött, mindent leírtunk. Egyszer volt egy buli, és arról kezdtünk el beszélgetni, hogy milyen lesz, amikor egyszer idősek leszünk, és itt született meg az ötlet, hogy egy idősek otthonában játszódjon majd a filmünk.”

– ezt szintén Attila osztotta meg velünk.

 

Rengeteg munka? Filmforgatás? Vágás? Tánctanulás? Ezt nem csinálhatja ingyen senki.

Valami célnak mégiscsak lennie kell. Hogy mi is az?

„Dicsőség.”

„Élmények.”

„Másokat boldoggá teszünk.”

– ezeket a rövid mondatokat csíptem el a diákok bekiabálásaiból.

„Ez egy bizonyítási vágy, hogy teljesítsünk valamit, valamint azért van egy versengés az évfolyamok között, amiből nyilván szeretne mindenki profitálni.”

– hangzik el egy komplett válasz erre vonatkozóan.

Az osztályfőnököt, Kovács Hajnalkát is megkérdeztem arról, hogy mennyire hasznos egy kampánynap oktatási szempontból.

DSC00875

„Szerintem nem ez az egy nap fontos, hanem az ide elvezető út, ahogyan összefogtak, és képesek voltak minden reggel hajnalban felkelni és csinálni, és valóban veszekedések nélkül összehozták ezt az egész napot. Minőségi munkát végeztek. Meg tanultak együtt dolgozni, elviselni a másikat, toleránsabbak lettek. De ők azért éjjel-nappal együtt vannak, hiszen egy Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő osztályról van szó, akiknek kötelező a kollégiumi bentlakás is.”

 

Ha nem nyernének, akkor összetörne a szívük?

„Összetörne, de sokat nyertek azzal is, hogy eljutottak idáig, és ez talán a győzelemnél is fontosabb.”

– meséli az osztályfőnök.

Cikkünk megjelenéséig azonban megszavazták az osztályt a suli legjobbjának, így a diákok pici szívei egységben maradtak. Hogy mi a helyzet a többi osztály tanulóéival, arról információnk nincs.

Kampányhét
A ti sulitokban van kampányhét?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share